Азорски острови


         Информация Азорски острови


Местонахождение : Азорските острови се състоят от 9 малки острови, възникнали от вулканични изригвания, разположени в Атлантическия океан, почти по средата между Лисабон и Ню Йорк. Полет от Лисабон до Азорските острови отнема около 2 часа. Общата площ на островите е около 2,333 кв. км. Сао Мигел е най-големият с 747 км2. Корво е най-малкия - само 17 кв. км. Местното население на деветте острова възлиза на 237 000 души.
Разходка: На всички острови ще намерите маркирани пътеки, които са лесни за следване. Използването на мобилни телефони в отдалечени райони може да бъде много трудно или дори невъзможно.
Флора: Тук ще намерите множество растителни видове като Кедър, диво Грозде, махагон, японски бор, Hortencias, Azalea, Camellia и Hortencias.
Фауна : Голямо разнообразие на морски птици.
История: Открити през 1427. Благодарение на своето стратегическо географско положение архипелага се явява връзка между Европа, и Америка през 16-ти и 17-ти век. През този период много големи военноморски битки се водят край Азорските острови в резултат на пиратски нападения. Разделени са на три групи според близостта си: Източна група, включва Санта Мария и Сао Мигел , Централна група, включва Terceira , Graciosa , Сао Хорхе , Пико и Faial и западна група, включва Флорес и Корво . Минималното разстояние между два острова е 6 км. (Пико и Faial) и максималното разстояние приблизително 600 км. между Санта Мария и Корво.
През 1976 г. на Азорските острови е даден статут на автономна област. Самоуправление била въведена чрез изменение на Конституцията на Република Португалия. Областта понастоящем се ръководи от регионалното правителство, което се намира в град Понта Делгада- Сао Мигел и от Регионалното събрание намиращо се в град Орта, Faial. Членовете на Общото събрание и правителството се избират чрез преки избори. Португалското правителство се представлява от министъра на Републиката, който поддържа постоянно пребиваване в град Ангра Heroismo на остров Терсейра.
Стопанската дейност: Населението е неравномерно разпределено на Азорските острови. По-голямата част от жителите живеят в Сао Мигел (53%), следвани от Terceira (23.5%), Pico (6.4%), Faial (6.3%), Сао Хорхе (4.3%), Санта Мария (2.5%), Graciosa (2,2%), Флорес (1,8%) и Корво (0.2%). Активното население което в момента е около 100 000 души е разделена по икономически дейности, както следва: 22% в първичния сектор, 26% във вторичния сектор, и 52% в сектора на услугите. Отглеждане на животни е много важно за местната икономика.Прясното мляко е основната суровина, използвана в производството. Сирене, масло и мляко на прах са основните стоки за износ. Висококачествено говеждо месо се изнася в Мадейра, както и на континентална Португалия. От значение е производството на свинско месо и на яйца, въпреки че тяхната дестинация е главно за местния пазар. Риболовната промишленост е с най-голям регионални потенциал за бъдещ растеж. Икономически най-важен е улова на риба тон, херинга, ципура, Conger змиорка, налим и скумрия.
Ток : Напрежението за всички острови е 220/380 волта ток. Не забравяйте адаптер.
Цени : В сравнение с други места в Европа и САЩ храната е по-евтина.

Лов : На островите Faial, Пико, Флорес и Сао Хорхе ловния сезон е отворен през цялата година без ограничения. На остров Санта Мария ловния сезон е открит от първата неделя на септември и приключва в последната неделя на декември. В някои части на Terceira и Graciosa лова е
разрешен през цялата година, но в други области се допуска само между август и декември. Ловът на пъдпъдъци на Мигел и Terceira е разрешен от края на ноември и през месец декември.
Лов на кит : Забранен на Азорските острови.
Риболов : Риболовът е разпространен на всички острови. Компаниите специализирани в риболов са базирани в Орта и Понта Делгада. Спортният риболов в езерата и реките е разрешен само с лиценз. Тези лицензи се издават при спазване на условията описани в местните закони и разпоредби. Съществуват четири вида разрешителни за риболов както в обществените, така и в частните зони на региона. Лицензът дава възможност за риболов в автономните региони на Азорските острови всеки ден в продължение на 30 дни.
Съвети :
Старайте се да разбирате местното население.
Опитайте се да казвате ежедневните любезности на португалски език
("obrigado"и Que ESTA." Това малко усилие ще ви доведе много нови приятели.
В селата използвате подходящо облекло. Не снимайте хора без тяхно разрешение.
Магазини : Различни видове произведения на местните занаяти. Не купувайте сувенири от морски животни. На Азорските острови може да срещнете продавачи на китова и слонова кост (без лиценз), зъби на делфини, черупки от костенурка, зъб от акула. Международното
споразумение, което урежда застрашени видове (CITES) забранява този вид търговия. Европейският съюз на който Азорските острови е член ратифицира това споразумение.
Как да стигнем там : От европейския континент ще можете да летите директно от Лисабон чрез SATA . и TAP или директно от Франкфурт, Лондон, Амстердам и Mюнхен. Няма открити пътнически фериботи или подобни на разположение между континенталната част на
Португалия и Азорските острови.
Има два китоловни музея на остров Пико, които са много интересни за посещение.
Най-добро време за посещение на Азорските острови е между юни и септември.
Туризъм : Няма сериозен туризъм на Азорските острови.
Туристическите бюра на всички острови са затворени в събота, неделя и празничните дни.
Храна и напитки : Френска и интернационална кухня, не много пикантна. Многообразие на рибни деликатеси. Много ресторанти са затворени / събота и неделя.
Напитки - производство на местен джин наричан Aquadente. Производство на местна бира,бяло и червено вино. Водата от чешмите става за пиене. Производство на местна ракия наречена "Aquadente Graciosa."
Хората с увреждания : Не са подходящи за посещение.
Език : Португалски. Малко хора говорят английски или френски език.
Празници :

Първи януари, Разпети петък, Великден, 25 април Liberty, 1-ви май Ден на труда, 24-ти май (ден на автономията), 10 юни (Национален празник на Португалия), 3 юни (Corpus Christi), 15 август (Успение Богородично), 5-ти октомври), 1 ноември (Ден на Вси Светии), 1 декември (възстановяване на Независимостта), 8 декември (празник на Непорочното зачатие), 25-ти декември (Коледа). Следните дати са задължителни празници: Сирни Заговезни вторник (февруари или март). В допълнение към това има няколко местни празници.
Транспорт от остров на остров:
Транспорт между островите се извършва със самолет или ферибот. От началото на юни до края на септември има фериботна връзка Atlanticoline между повечето от островите. Всичките девет острова са свързани с местната авиокомпания (SATA Air Азорските острови), чиито самолети обслужва редовните полети по целия архипелаг. Те работят като автобуси, които летят до един остров, спират за 20 минути, след което летят към друг остров. Използваните самолети са обикновено 40 и 80 седалкови витлови Bombardiers.
Местен транспорт : На повечето от островите можете да наемете кола. Автобусите са на разположение на повечето острови.
Faial:
Има автобус обикалящ острова всеки делничен ден от понеделник до петък, заминаващ от автобусната спирка в близост до туристически офис в центъра на града.
Pico:
От понеделник до събота има автобусна линия.
Сао Жорже:
В сряда и петък.
Terceira:
Редовна автобусна линия през делничните дни между градовете на Terceira.
Флорес:
В понеделник, сряда и петък има автобус от Lajes до Санта Круз и обратно.
Santa Maria:
Автобусите спират на всички спирки през деня.
Сао Мигел:
Автобусите спират на всички спирки през деня.
Graciosa:

Автобусите пътуват само сутрин и следобед.
Валути : Евро. Повечето от ресторантите, хотелите и коли под наем приемат кредитни карти.
Спорт и отдих : на всички острови можете да се гмуркате. можете да отидете на лов за зайци на Терсейра, Faial и Пико. На Сао Мигел има две красиви голф игрища с 18 дупки. На Terceira има едно голф игрище с 18 дупки на половината път между Прая и Ангра Хероизмо. Корида на Terceira и Graciosa. уиндсърфинг на Сао Мигел и Санта Мария. Конната езда е достъпна на повечето острови. Делтапланеризъм е достъпен на Faial, Терсейра, Сао Мигел и Санта Мария. Тенисът е достъпен на всички острови.
Болници и здравни заведения : На всички острови има болници, които са отворени 24 часа за консултация.
Климат: Времето на Азорските острови е променливо! Островите се ползват с мек умерен климат през цялата година. Средната температура на въздуха варира между 11 и 26 ° C в зависимост от времето на годината средната температура на океана е между 15 и 25 ° C.
От ноември до март
Можете да очаквате да има няколко ярки слънчеви дни, но времето е предимно облачно през деня със средни температури между 11 и 17 ° C.
Април - май и септември до октомври
Можете да очаквате по-топло време, ярки слънчеви дни със средни температури между 11 и 24 ° C.
От юни до август
Можете да очаквате прекрасни топли слънчеви дни със средни температури между 15 и 26 °. Времето може да бъде влажно особено по крайбрежието или в районите, където има много растителност.