Информация Куба


Столица: Хавана.
Транспорт: на много места може да се наеме кола – от “олдсмобил” до открит джип, мотопед или велосипед. Цената за наем на превозно средство започва средно от 45 $ за денонощие, но пък цената на бензина е почти два пъти по-висока от европейския стандарт.
Население: около 10 милиона души.
Езици: официален език е испанския. Някои кубинци в градовете говорят руски, английски и френски.
Религия: основната религия в Куба е римокатолическата.
Парична единица: от 8 ноември 2004 г. в Куба е забранен щатския долар. Тази стъпка е предприета в отговор на затягането от страна на САЩ на икономическите санкции спрямо острова. Сега кубинците, чуждите граждани и туристите могат да пазаруват в магазините само с местна валута – конвертируемото песо (то се използва за разплащане с туристи и е прикрепено към щатския долар при съотношение 1:1). Курсът му е приравнен към курса на щатския долар. При обмяна на щатски долари се взема комисиона в размер на 10 %. Но това правило не важи за еврото и другата твърда валута. Припомняме, че преди време доларът се използваше свободно в сферата на туризма: на практика се е работело само с щатски долари, и то в повечето случаи – само с банкноти с малък номинал.
Климат: средната годишна температура в Куба е + 29°С. На острова всъщност има само два сезона – сезона на дъждовете (от май до август) и сухия сезон (от семтември до април). Средната годишна температура на водата е + 26°С.
Електричество: в Куба електромрежата е с напрежение 110 волта. Щепселите и контактите не отговарят на европейските стандарти. Затова е нужен адаптер, който е по-добре да носите със себе си. В много от модерните хотели напрежението е 220 волта.
Хранене: основните продукти в кубинската кухня са свинското и пилешкото месо, различните подправки. Популярни са също така морските продукти като омари и скаридите камарон. Най-разпространения тип хранене в хотелите е All Inclusive.
Здравеопазване: препоръчваме ви да носите най-необходимите лекарства със себе си. В краен случай можете да получите медицинска помощ в специалната клиника във Варадеро, която е само за туристи. Спешната медицинска помощ, първата помощ и първото посещение в поликлиничен кабинет са безплатни.
Пазаруване: като сувенири и подаръци можете да изберете изделия и украшения от черен корал. В съчетание със сребро изглежда особено ефектно. Хубави са също така изделията от черупка на костенурка, особено гривните и шнолите. Почти никой не си тръгва от Куба без да си купи една-две бутилки кубински ром и истински кубински пури. Когато купувате изделия от крокодилска кожа, искайте от продавача лиценз за износ, тъй като в противен случай сувенира ще ви бъде иззет от митническия контрол. Въпросните лицензи се издават по принцип само в магазините, и макар че на пазара изделията от крокодилска кожа струват 3-5 пъти по-евтино, там не се издават лицензи за износ.
Празници: 1 януари, 1 май, 25 и 27 юли, 10 октомври.
Когато си тръгвате от Куба, ще трябва да платите “летищна” такса в размер на 25 конвертируеми песо за всеки закупен самолетен билет (заделете си тези пари предварително). Трябва да имате предвид, че вносът на хранителни стоки в Куба е забранен, а износът от Куба на животински чучела е забранен, а износът на пури – ограничен ( без сертификат могат да се изнасят до 23 броя, а за по – голямо количество е необходим сертификат за придобиването им, ккато общата стойност не трябва да надвишава $ 2000. Разрешен е износа на ром до 2 л (3 бутилки по 750 г), на картони с размер до 30х30 см, при наличие на сертификат, а за кафето няма ограничения. Забранен е износа на корали, а изделия от бял корал могат да се изнасят без ограничения, а за изделията от черен корал е необходим сертификат. Няма ограничения за внос / износ на местна и чуждастранна валута.
Валута и кредитни карти: В Куба е забранено свободното обращение на всички видове валута. Съгласно резолюция на Централната банка на Куба, местните валутни магазини работят вместо с щатски долари с конвертируеми кубински песо. Тези банкноти, които се различават от обикновеното кубинско песо по своето златно покритие (а също и с това, че са по-разноцветни), се емитират на острова и нямат никаква стойност извън границите му. Забраната е засегнала и други конвертируеми валути – евро, английската лира и т.н. Така че доларите, които кубинците и чужденците притежават, трябва да се обменят за конвертируеми песо по курс 1:1. Като при това за тези операции се взема комисиона в размер на 20 процента, а за другите твърди валути (евро, английска лира и др.) – в размер на 8 процента. В Куба се приемат основните международни кредитни карти VISA, MASTER, Diners CLUB. Единственото условие е те да не са издадени от американски банки. При тази операция също се взема комисиона в размер на 1,1124 процента.
Настаняване в хотела: Обърнете внимание, че настаняването в хотелите в Куба става не по – рано от 16:00 часа. Ако сте пристигнали по – рано, може да оставите багажа си на съхранение в хотела. Забранено е да каните в стаята си хора, които не са гости на съответния хотел. Също така хотелът има право да изгони клиенти в нетрезво състояние или при хулигански простъпки или аморално поведение. По правило никой друг хотел не се съгласява да приеме такъв клиент и имиграционните служби могат да го депортират, след което той попада в “черен списък” и няма да бъде повторно допуснат на територията на Куба.
Напускане на хотела: Трябва предварително да се погрижите за времето на напускане. Официално трябва да освободите стаята си до 12:00 ч. В краен случай може да удължите този срок срещу малко доплащане или пък ще ви предложат да оставите багажа си на гардероб, а остатъка от деня бихте могли да прекарате на плажа, в ресторанта или на разходка из града.
Сигурност: Като цяло сигурността в страната е на високо ниво в сравнение с останалите латиноамерикански държави, но все пак трябва да се внимава, особено вечер и нощем в старата част на Хавана. Освен това, имайте предвид, че нито един хотел не отговаря за вашата сигурност и за неприкосновеността на вещите ви в случай, че поканите чужди хора в стаята си.
Здравеопазване: На практика не сте застрашени от ухапвания на опасни насекоми или животни. Но имайте предвид, че къпането на неохраняем плаж е опасно за здравето ви. Морското дъно на дивите плажове е покрито с остри корали и морски таралежи. Освен това сред коралите често се крият мурени (вид змиорки – Б.пр.). Особена опасност могат да представляват медузите “португалска галера” (физалия – Б.пр.), които понякога през лятото морето изхвърля на плиткото. Акулите и другите едри риби не ви застрашават, защото плажовете са защитени от кораловите рифове, които са непреодолими за големите риби. Най-голямата опасност в Куба е слънцето. Силни слънчеви изгаряния могат да се получат дори при облачно време, затова е задължителна употребата на защитни кремове с висок фактор.
Застраховка: Медицината в Куба е на най-високо равнище, а стойността на медицинските услуги е ниска. Не забравяйте обаче, че ако се наложи да се обънете към някаква здравна институция или да викате лекар, трябва веднага да се обадите на един от телефоните, посочени в застрахователната ви полица, за да предупредите застрахователната си компания за това, че ползвате медицински услуги. Ако заболяването ви спада към някой от застрахователните случаи (вижте текста на застрахователната си полица), извършените разходи ще ви бъдат възстановени в съответствие с предоставените фактури. Моля обърнете също така внимание, че нито една застрахователна компания не покрива разходи за лечение на венерически болести или болести, предизвикани от алкохолно отравяне.
Транспорт: Не си струва да използвате градски транспорт в Куба. Преди всичко защото той просто трудно се намира, но дори и да го намерите, качеството на услугите ще е изключително лошо. Това важи предимно за Хавана. А за Варадеро двуетажните градски автобуси са удобно средство за придвижване. За туристите в Куба са предвидени така наречените таксита за туристи. Това задължително са модерни и представителни автомобили. Такси можете да си поръчате от всеки хотел. При това движението на такситата за туристи се контролира постоянно, а това гарантира вашата сигурност.
Екскурзии: Желателно е да поръчвате екскурзии само чрез представителите на TEZ TOUR в Куба. TEZ TOUR не може да носи отговорност за екскурзии, поръчани по друг начин. За допълнителните самолетни екскурзии TEZ TOUR не носи отговорност в случай на забавяне на полета от страна на авиокомпанията.
Хранене: Не бива да се пие вода от водопровода в хотела. Купувайте си минерална вода. Можете да се храните в държавни ресторанти или в хотелски ресторанти без да се опасявате от евентуално отравяне, но що се касае до частните ресторанти, въпреки доста ниските цени, качеството на продуктите може да се окаже недостатъчно високо. Внимавайте!
Бакшиш: В Куба е прието да се оставя бакшиш в размер на 5 до 15 % от стойността на услугата. На пиколото и камериерката в хотела се дава 1 песо. Имайте предвид, че ако дадате бакшиша си пред свидетели, той ще бъде предаден в общата каса и после ще се дели между персонала на целия хотел или ресторант.
Други съвети: Забранено е да се снима военна техника, военнослужещи, промишлени предприятия. И напротив, местните жители много обичат да бъдат снимани. Но трябва да им поискате разрешение за това. Снимането на шоута и представления може да е забранено или разрешено срещу заплащане. Напрежението на електромрежата на повечето места е 110 В и 60 Хц, но има хотели с напрежение 220 В – затова трябва да внимавате. Препочъчително е да адаптер от 110 В на 220 В. Има обществени тоалетни срещу заплащане. Не ползвайте услугите, които ви се предлагат от обикновените минувачи. Заразни заболявания: Ваксини: Задължителни няма. Препоръчителни няма. Санитарни изисквания: Условията са добри. В случай на необходимост туристите се обслужват в болнични центрове с много добри условия, но заплащането е в щатски долари и на високи цени - почти изравнени с цените за тези услуги в САЩ. Препоръчва се преди пътуване да се направи медицинска застраховка, която да покрива тези разходи. Важно: Ако се случи да бъдете лекувани и не сте заплатили или дължите част от сумата, няма да можете да напуснете страната до ликвидиране на задължението.


Дистанции м/у градове и курорти
PINAR DEL RIO.............................................................................................................................................
147 LA HABANA
264 98 MATANZAS
421 256 241 CIENFUEGOS
425 270 199 61 SANTA CLARA
513 348 284 145 85 SANCTI SPIRITUS
588 423 359 220 160 75 CIEGO DE AVILA
698 533 469 330 270 186 110 CAMAGUEY
822 657 594 455 395 310 235 125 LAS TUNAS
899 734 671 532 472 387 312 202 77 HOLGUIN
897 733 670 531 471 386 311 201 76 73 BAYAMO
1024 869 797 658 598 513 438 328 203 134 127 SANTIAGO DE CUBA
1074 910 847 702 648 563 488 378 253 182 177 86 GUANTANAMO
28 180 278 433 467 553 658 338 861 938 937 1064 1113 VINALES
106 85 183 338 372 458 533 643 766 843 842 969 1018 110 SOROA
309 140 42 192 199 285 360 470 593 670 669 796 845 337 225 VARADERO
954 178 109 130 105 216 292 400 524 602 673 798 880 382 263 152 GUAMÁ
679 519 458 259 319 173 98 207 331 409 407 534 584 756 631 458 390 CAYO COCO
823 658 579 382 446 296 220 112 209 287 358 483 565 850 755 582 512 319 PLAYA SANTA LUCIA
967 802 723 526 593 440 364 256 132 54 125 250 232 992 897 724 656 463 341 GUARDALAVACA

Допълнителни екскурзии в Куба


КОЛОНИАЛНА ХАВАНА
Благодарени на колониалното си минало, Хавана е получил изключително елегантен облик. Историческият център на града е под защитата нa ЮНЕСКО. По време на екскурзията се прави спирка на панорамната площадка за наблюдение на моста Бакунайагуа. Обиколката из старата част на Хавана включва: Площадa на Катедралата, таверната “Ла Бодегите дел Медио”, Оръжейния площад и други забележителности. Предвижда се и посещение на Музея на Адмиралтейството. Обядва се в местен ресторант във военно-историческия парк “Морро-Кабаня”. Разглежда се центъра на Хавана и модерната част на града – стария Президентски дворец, Централния парк, Капитолия, ресторанта “Ел Флоридита”, Площада на революцията и Хаванския университет.


ГУАМА – ИНДИАНСКО СЕЛИЩЕ
Ще отпътувате до района Сиенага-де-Сапата., откъдето с моторна лодка по река Антигуанико ще стигнете до нейния извор. Той се намира в подводна пещера на 76 метра дълбочина, в която ще имате време да поплувате. След това, ви очаква традиционен кубински обяд в малкото стопанство Fiesta Campecina, където ще можете да опитате от местните плодове, захарната тръстика или да изпушите пура. Имате възможност да посетите малък зоопарк и да се насладите на местната фауна. Следва пътешествие през езерото до възстановеното древно индианско селище Алдеа Таина и до развъдника за крокодили, а после ще се изкъпете и в Карибско море.


ОСТРОВ КАЙО ЛАРГО
Кратък полет със самолет ще ви отведе до райския остров Кайо Ларго в Карибско море. С катамаран ще се отправите до остров Игуан. Ще спрете до коралов риф и ще поплувате с маска и шнорхел, за да с полюбувате на многоцветния подводен живот. Обяд и свободно време на плажа Плайа Сирена.


КЪПАНЕ С ДЕЛФИНИ
Не пропускайте това уникално изживяване! Ще имате възможност да се сприятелите с едни от най-умните животни на планетата. Те ще ви приемат радушно и ще останат завинаги в сърцето ви. Къпането с делфини продължава около 25 минути, след което ще се насладите на 30 минутно атрактивно шоу

Почивки в Куба