Информация за Мавриций


Географско разположение
Островната държава Мавриций е разположена в западната част на Индийския океан, на 800 км. източно от Мадагаскар. Страната се състои от островите Мавриций, Родригес, Agalega и Cargados Carajos. Голяма част от Мавриций е равнинна, а на север и изток е заета от земеделски култури. По крайбрежието се простира широка ивица от бели пясъчни плажове и прекрасни малки заливи. Общата площ е 2045 квадратни километри.
Климат Горещият тропически климат, става поносим, дори доста приятен, благодарение на влагата, която пасатните ветрове донасят от океана. Лятото (ноември до април) е горещо и влажно - 25 C през нощта, и над 30 ° С през деня, влажност на въздуха е 80%. Температурата през зимата(от май до октомври) е 17° C през нощта и 23 ° С през деня. Времето през деня може да се променя няколко пъти. Годишни валежи са около 1500 мм (западните и северните части на острова) и 5000 (източната част) мм. годишно, най-много валежи има в периода от декември до март. Периодът на циклоните трае от декември до средата на април. Кога е по-добре да отидете на Мавриций Най-доброто време да посетите Мавриций – „септември-ноември” и „април-юни”.
Митническите разпоредби на Мавриций Внос и износ на чуждестранна и местна валута е неограничен (изисква се декларация). За туристи над 16 години се разрешава безмитен внос на: цигари - 200 бр. или 50 пури или 250 грама тютюн, алкохолни напитки - 1 литър вино или до 2 литра бира, 250 мл тоалетна вода или малка бутилка парфюм, както и в потребителска електроника - един предмет от всеки вид. Транспорт в Мавриций Движението на автомобилите е в лявата лента по английски образец. В градските райони скоростта е ограничена до 50км. На останалите пътища - 80 км.
Воден транспорт Еднопосочен полет струва от 12 до 300MUR, в зависимост от разстоянието. За цената трябва да се споразумеете предварително, като се обръща специално внимание на състоянието на лодката. Градският транспорт Такси Цената на пътуването е средно около 15-20 MUR на километър, при по-големи разстояния тарифата е по-ниска. Договаряне за разходите по пътуването е не само препоръчително, но и необходимо.
Пазар
Бижута със скъпоценни камъни, чиито цени са средно 40% по-ниски, отколкото в Европа. Също така от острова може да си донесете керамика, дърворезба, юргани, ръчно бродирани покривки за маси, ресни. Дървените корабчета като сувенири са точни модели на стари плаващи дървени кораби изработени от местни майстори. Други интересни сувенири са изделия от кашмир, памук, захар, чай и различни подправки.
Магазини Обикновено са отворени от 9.00 до 17:00 часа (в Port Louis) или от 10.00 до 18.00 (в други градове) в делнични дни, а в събота - от 12.00 до 17.00 ч.
Фестивали и празници Празника на пролетта (китайската Нова година) - шумен и пъстър ден на китайските общности. През януари - февруари е празника на Тамил Kazadi (празник за пречистване от неправедни дела и актове.)
Един от най-големите празници на острова - Маха Shivaratri ("Нощта на Шива"), когато хиляди хиндуисти отиват на поклонение на остров Гранд-Басам, чиито води се считат за въплъщение на Светата река Ганг.
Хиндуистки фестивал. Две седмици след този фестивал започва хиндуистката Нова година. Ден за Независимостта.
Хиндуистки фестивал на светлината - това е един от най-популярните фолклорни фестивали
Население Около 1,2 млн. души - индо-маврикийци (68%), Creoles (27%) и други емигранти от Азия и Европа.
Политическия статут Парламентарна република. Държавен глава - президент, законодателната власт - еднокамерно Законодателно събрание. Език Английски (използван в официалните документи), френски (най-често) и креолски. Можете също така да чуете хинди, урду, китайски и др. Религия
Над 50% хиндуисти, около 30% - християни, а други - мюсюлмани и будисти.
Кухня Основната храна на Мавриций е ориз, който се допълва от различни подправки, сосове, различни пълнежи от морски дарове и зеленчуци. Сосовете Shatin, Sabayon се използват навсякъде, както и разнообразие от плодове. Основното ястие на страната - къри с ориз и пилешки продукти или друго месо, скариди или стриди, зеленчуци, подправки и задължителни, изобилно подправени с масло и билки.
Препоръчваме да посетите:
Ботаническата градина Pamplemousses с над 500 растителни вида, 80 от които палми; вулкана Trou aux Cerfs; свещеното езеро с хиндуистки храмове; водопада Chamarel; паркът Casela - 140 вида птици от различни континенти; чаена фабрика; разходка с катамаран; плуване с делфини, гмуркане или риболов.
Екскурзия на юг с посещение на очарователното градче Curpipe - делови център на острова, най-интересни са сградата на кметството, построена в колониален стил, кралския колеж от ХVІ век, а най-характерните сувенири са детайлно изработените макети на старинни кораби от ХV-ХVІІІ век, изящни статуетки от слонова кост, дърво, нефрит. Тук има и фабрика за преработка на диаманти, откъдето може да се купят камъни или бижута. Следва посещение на угасналия вулкан Trou aux Cerfs, кратер с дълбочина от 85 метра, откъдето се разкрива прекрасна панорама на острова. Посещава се свещеното за индуистите езеро Grand Bassin в кратера на вулкана, около него е построен храмов комплекс, напомнящ Индия.
В югозападната част на острова ви очаква едно неописуемо природно чудо - пъстроцветните пясъци и водопада Шамарел. Малък хълм, заобиколен от буйна тропическа растителност. От разстояние изглежда съставен от разноцветни вълни – сини, розови, пурпурни. Ако има вятър или циклон, вълните се смесват в цветен хаос, но когато вятърът утихне, всяка песъчинка се връща на своето място, сякаш водена от невидима ръка. Следва посещение в птичия резерват Казела с площ от 25 хектара, където сред стотиците други птици живее розовият гълъб, записан в Червената книга на изчезващите видове. С някои от животните може да се общува, дори да бъдат галени и хранени.
Мавриций е любимо място за младоженците, бракът, сключен на острова, се признава във всички държави по света, а има ли по-подходяща от приказната атмосфера тук.
Дълбоководният риболов също има своите сериозни почитатели заради огромното видово разнообразие: черен и син марлин, всякакви видове акули, риба-моряк, баракуда. Минималната аренда за лодка с вместимост 6 човека е за 6 часа. Уловените риби ще ви ги приготвят в хотела.