Информация за Мадагаскар

Република Мадагаскар е островна държава в Индийския океан. Едноименният остров е четвърти по големина в света с площ 587 040 кв. км и прилежащите му малки острови (Нози Бе, Нози Бураха (Сент Мари) на около 400 км от крайбрежието на Африка. Бреговата му линия е с дължина 5 080 км. Островът е част от древната Африканска платформа. Остров Мадагаскар се отделил от Африка по време на катастрофално земетресение преди 165 милиона години. Той е част от Африка, но предците на по- голямата част от населението му са с индонезийски корени. Климатът е тропичен, на северозапад - субекваториален. Средните месечни температури в равнините са от 20-26 градуса Сº. Страната има гъста речна мрежа и пълноводни реки - Суфия, Бецибука, Мангуки. Горите заемат 15 % от територията на Мадагаскар, разпространени са и вторичните савани с баобаби и палми.Населението на Мадагаскар 20 640 000 души. Културните традиции на острова са непокътнати. Мадагаскар е една от най-бедните страни в света със слаба инфраструктура - само 6000 км от пътищата са асфалтирани, а теглени от хора рикши са популярно превозно средство. Обширни части от острова са обявени за резервати, където се работи за развитие на туризма с участие на местното население - за да бъде запазена душата на Мадагаскар - неговата природа. Много учени считат, че Мадагаскар е най-старият остров на земята. Той предлага уникални преживявания със своята природа - огромни червени пустини, в които растат баобаби- джуджета и лишеи. Бреговете на острова са великолепни, а фауната - лемури, хамелеони и гигантски пеперуди. Животните се радват на изобилие от храна и много малко хищници. Еволюцията се отразила съвсем слабо върху обитателите на Мадагаскар. Остров Мадагаскар е кътче, забравено от времето. Първите арабски и индийски мореплаватели се завръщали от бреговете на Африка с разкази за гигантски птици, много по-големи от човека. Те носели за доказателство огромни яйца. Тази птица по-късно била наречена слонска (Aepyornis maximus). Когато на острова започнали да се заселват хора, гигантската птица постепенно била изтребена и до 1700 г. окончателно изчезнала. Баобабът може да се нарече национално дърво на Мадагаскар. Заради огромните си размери, възрастта, до която достига, и кухото стъбло, в което може да се складира вода, баобабът заема централно място в културата на Мадагаскар.Плажове в Мадагаскар

Nosy Be

Разположен в северозападната част на острова с перфектни условия за плаж. Морето е плитко на някои места до 2 км навътре. Хотели за настаняване  бутиковия хотел Nosy Lodge и hotel Vanila.

Baobab Beach

Baobab beach е отдалечен участък от бреговата линия на най-отдалечената точка Anjanojano в северозападната част на Мадагаскар. Околноста е гориста и е дом на много животни като лемури и различни видове птици.

Nosy Iranja

Разположен е на 1 час с лодка югозападноот Nosy Be близо до малкото рибарско селище Iranja Komba. Това е едно от основните места за разплод на костенурки и гостите могат да наблюдават работата на учените с костенурките.