Информация за Малдиви


Географско положение
Намира се на 700 км. югозападно от Шри Ланка, в екваториалната част на Индийския океан. Двете почти паралелни вериги от острови, украсени от кораловите рифове разположени на сравнително кратко разстояние една от друга от север на юг. 1196 острова формират 26 атоли, от които се обитават  199, а за посещение са разрешени около 100. Общата площ на Малдивите е около 300 квадратни км.


Климат
Тропически. Средната температурата през цялата година не пада под 25 ° С дори и през нощта. Годишните валежи са около 2500 мм., най-често под формата на кратки дъждове през нощта. Температурата на водата е постоянна - около 24-27 C през цялата година.
Най-добрите метеорологични условия за посещение са (ноември-декември и март-април), когато морето е спокойно, а времето е слънчево и сухо. От май до октомври по време на сезона, "hulhangu" времето е по-променливо с кратки дъждове и висока влажност. Бурите и силното вълнение са обикновено в периода от юни до декември.

Население
Около 300 000 души. Около 99% от населението - малдивци, както и араби и емигранти от Африка.

Политическия статут
Демократична република, част от Британската общност. Глава на държавата и правителството - президент, избиран за 5 години. Законодателен орган - еднокамарен парламент (54 депутати).

Език
Официалният език на Малдивите е "дивехи" (индо-иранска езикова група). Английският език е широко разпространен.

Религия
По-голямата част от населението са сунити.

Местната кухня - основава се на индийските традиции и отчасти арабски кулинарни традиции. Използват се ориз, морски дарове и различни пикантни подправки. Пушена, сушена, и варена риба се използват в повечето традиционни ястия. Месото предимно  от пиле, се употребява по празници или в специални ястия.
Основен десерт – кокосови орехи
Основна напитка - чай, като се употребява с много мляко и захар. Черният чай е слабо разпространен.

Пазар
Челюсти на акула -любим сувенир за туристите, кокосово масло, черупки, саронги, фигурки изработени от дърво.

Магазини
Работното време не е строго фиксирано. Повечето магазини, особено на големите острова,  работят от 08 ч. до 22 ч.


Пари
Малдивска Rufiyaa (рупии, МВР), която е равна на 100 лари. В обръщение са банкноти от 500, 100, 50, 20, 10, 5 и 2 rufii, както и монети от 50, 25, 10, 5, 2 и 1 лари.

Банки и обмен на валута
Можете да обменяте пари по официалния валутен курс в някоя от банките, обменните бюра, или на летището На отдалечени острови  валутата се обменя срещу по-лош курс.
Комуникация
Цялата територия на страната е разделена на няколко телефонни зони. Цената на разговор в рамките на една и съща зона, обикновено струва около 0,25 rufy на минута между различните области - от 0,55 до 3 rufy на минута. Можете да направите обаждане от всеки телефон машина, която работи с телефонна карта на местния оператор "Dhiraagu" (стойност на 30, 50, 100, 200 и 500 rufy). Картите могат да бъдат закупени в специален магазин "Dhiiraagu Teleshop" в столицата или специализирани магазини за продажба на карти в някои от най-големите острови.

Визи – не са необходими за български граждани.
Курорти в Малдивите
Плажовете на Малдивите се считат за един от най-красивите на планетата. Бял пясък (всички малдивски плажове са пясъчни), чиста вода, закътани заливи и големи части от крайбрежието покрити с тропическа растителност представляват това райско кътче на Земята.


На плажовете е забранено пиенето на алкохол, къпането гол или до кръста за жените (последното е разрешено само на остров Kuramathi), събирането на корали и подводния лов.
Когато кораловите рифове са разположени в близост до брега са необходими специални обувки за къпане.

Съвети за пътуване
Кацане на остров от туристи, които живеят на друго място, се допуска само със съгласието на администрацията на острова (хотела). За посещение е разрешено само до 18:00 ч.
Алкохол
Забранено е пиенето на алкохол на обществени места (извън курорта).

Вода
Препоръчително е да се пие бутилирана вода и безалкохолни напитки.
Облекло и външен вид
Има силни традиционни ислямски норми на поведение, но без най-малкия признак на фанатизъм. За разходка в населените места се препоръчва да се носят дълги панталони или пола и леки риза (долна). В същото време за посещение на повечето ресторанти не е необходимо строг вечерен тоалет.
Традиции
Снимането в джамиите не е разрешено.
Къпане
Силно препоръчително да се използват защитни кремове и в първите дни на почивката винаги носете слънчеви шапки и ходете на плаж в ограничен период от време. По време на нормална гмуркане и плуване следете отблизо околната среда - коралови масиви имат много остри ръбове.
Гмуркане
Водолазни училища са оборудвани с всички необходими уреди. Всички класове свързани с гмуркане се контролират от високо квалифицирани.

Бакшиш
Официално не е приет, но неофициално, ако услугата наистина си заслужава, можете да оставите една малка част от личните си средства -10 щатски долара на човек за седмица, или 5% от сметката в ресторанта на сервитьора. В случай на наемане на лодка трябва да преговаряте предварително за сумата.


Измерване
морска миля (1,61 км), ярд (0.92 метра).

Електричество
Мрежово напрежение 220-240 V, 50 Hz