Информация за МексикоВалута: Паричната единица е мексикански песо. 1 песо = 100 сентаво (цента). Необходимо е да бъдете внимателни при пазаруване: песото се обозначава със същия знак „$”, както и щатския долар (цените в ресторантите и магазините обикновено са посочени в мексикански песо). В много места, за да бъде избегнато объркването щатските долари се обозначават като "Dlls.", а песото - "M.N." («moneda nacional» - в превод «национална валута»). За плащане се приемат и кредитни карти (Visa, Master Card, American Express). Препоръчваме да вземете с Вас щатски долари. Банките работят от 9:00 до 17:00 ч. - в работни дни и от 9:00 до 14:00 ч. в събота. В неделя банките не работят. Валута може да се смени в големите хотели, на аерогарата, в обменните бюра.

Магазини: В туристическите зони магазините, обичайно, са отворени до 20:00 - 22:00 ч. в делнични дни и сутринта в неделя.

Забранен е износа на: археологически ценности, антиквариат, редки животни и птици и техните кожи, препарирани животни и птици, национална валута с равностойност повече от 10 хиляди щатски долара.

Напрежение в електрическата мрежа: 110 Волта, плоски контакти от американски тип. Препоръчваме да вземете с Вас преходници за плоски контакти. В хотелите от висок клас можете да вземете на заем адаптери.

Разрешено е внасянето на : лични вещи в границите на разумната норма и подаръци на стойност до 300 USD (у работещите на митницата не трябва да възникнат подозрения, че вещите ще бъдат за продан), 20 кутии цигари, 25 пури или 200 грама тютюн, 3 литра концентриран алкохол и 6 литра вино.

Митница На митницата в повечето от големите аерогари на Мексико са установени своеобразни светофари. Зелената светлина означава, че Вие можете да минете без митнически преглед, червената – Вие трябва да преминете през митнически контрол (обикновено, задължителна инспекция се налага при по-обемист багаж или голям брой багаж). Традиционно, в Мексико е забранено да се внасят наркотични средства, взривоопасни вещества и др. Също така е забранено внасянето на плодове, зеленчуци, растения, фиданки и семена на растения, цветя; медикаменти, които пътника не използва; психотропни вещества; порнографски издания.

Сувенири и покупки: Текила (най-известните марки «Jose Cuervo», «Sauza» и др.). Таско се слави с оригиналните накити от сребро с високо качество, плетени кошове и рисувани дървени фигурки на животни, Сан-Кристобал-де-лас-Касас – с тъканите ръчно произведени изделия и бродирани ризи, Морелия – със сладкарските неща, Гуадалахара – със сувенири ръчно изработени от индианците уичол, Сакатекас – с тъкани покривала и сладки неща, направени от кактус, Мерида – с блузи, украшения, хамаци от всички цветове и размери.

Телефон: Международните обаждания от хотелите в Мексико са доста скъпи. За обажданията на територията на Мексико Ви препоръчваме да закупите местна сим-карта. Един от най-големите местни мобилни оператори е - компания «Telcel».

Такси : от аерогарата на Канкун до даунтаун или до определена зона струва около 55 USD (обратно, от града до летището може да стигнете и по-евтино: в този случай може да се използва всякакво такси, но на летището могат да работят само специално оторизирани автомобили). Вътре в самата отделна зона пътуването с такси може да излезе минимум 6-10 USD, в даунтаун този вид транспорт е по-евтин (от 2 USD).

Транспорт: Общественият транспорт в повечето големи градове на Мексико е добре уреден и достатъчно безопасен, обаче Ви препоръчваме да го използвате внимателно. В Канкун можете без притеснения да използвате автобусите, пътуващи между определена зона и даунтаун.

Бакшиш: В ресторантите на Мексико е прието да се дава бакшиш в размер на 10-15% от размера на сметката, в зависимост от качеството на обслужване. За носачите е достатъчно да дадете 1 USD. На таксиметровите шофьори не е прието да се дава бакшиш, изключение правят особени маршрути и услуги, например, екскурзии, проведени от шофьора по молба на клиента.

Препоръки: Не Ви препоръчваме да пиете вода от водопроводната мрежа, по-добре пийте бутилирана вода. В някои барове, лед правят от водопроводна вода, затова, ако се съмнявате в нещо, съветваме ви да си поръчвате напитките без лед. Сериозна заплаха представлява слънцето, особено в тропическата зона. В Мексико трябва да се използва слънцезащитен крем с висок защитен фактор. По крайбрежието на Канкун не са редки силните вълни. Всеки ден на плажа се поставят различни по цвят флагове: „зелен” – къпането е безопасно, „жълт” – от къпането е по-добре да се откажете, „червен” – къпането е забранено. Препоръчваме да вземете с Вас леки плажни дрехи, шапка за слънце, слънчеви очила, слънцезащитни средства и средства за насекоми, топли дрехи (при посещението на планинските райони и на северните райони на Мексико през зимата), удобни дрехи и обувки за оглед на археологическите забележителности. В някои ресторанти на територията на хотелите действа строг вечерен дрес-код (за вечери): панталон, риза с дълъг ръкав и якичка, затворени обувки за мъжете, вечерна рокля за жените.

Най-доброто време за посещение на Канкун, Ривиера-Мая

през цялата година е топло, обаче влажността на въздуха не е толкова висока, както на островните курорти в региона; високият сезон продължава от декември до април; през лятото може да бъде много горещо, с вероятност за дъждове; от август до октомври са възможни урагани; от ноември до февруари през вечерта е доста прохладно; през март на крайбрежието е особено многолюдно - по това време американските студенти са във ваканция.