Сейшели информация

Географско разположение Сейшели


Република Сейшели се намира в Сейшелските острови и островите Amirantskih, разположени в източната  част на Африка, в западната част на Индийския океан, на юг от екватора и на север от Мадагаскар.
Структурата включва 115 острова с вулканичен и коралов произход. Островите са разделени в четири групи: на Сейшелите, Amirantes (Amirantskie), Фаркуар и Алдабра. Най-големите острови са - Махе, Праслин и La Digue. Най-високата точка на архипелага – връх Morne (907 m) на остров Махе.
 Столица - Виктория, разположена на остров Махе.
 Климат  
Sub-екваториален и морски. Има разлика между два сезона: горещ (от декември до май, средната температура е около 29 C°) и относително хладен (юни-ноември, средната температура е около 24 C°). Май и октомври-декември  са най-добрите месеци за почивка.


Митническите разпоредби Сейшели  


Няма ограничения за внос или износ на чуждестранна валута. Внос и износ на местна валута е позволено максимум до две хиляди сейшелски  рупии.
На лица над 19 години се разрешава безмитен внос до 400 цигари или 500 грама тютюн, алкохолни напитки - до два литра; парфюми - до 200 мл. Внос на спортна екипировка се ограничава до RS 500, произведения от благородни метали - 500 рупии, видео камери и друго фотографско оборудване, музикални инструменти, спортни съоръжения, преносими електронни устройства (мултимедийни плейъри и т.н.) и други съоръжения за отдих. При напускане на страната Депозитът се връща. Износ на кокосови орехи "Коко де Мер" (за износ изисква се специално разрешение от министерството на околната среда на Сейшелите, разходите за регистрация е 10 рупии), миди, корали, жива риба и всички негови продукти, както и продукти от черупка на костенурка. Вносът на птици (с изключение на африкански сив папагал) е забранен.

Превоз  
Пътища и шофьорски правила
Движение в лявата лента. Максимална скорост в града - 45 km / ч. извън населени места - 65 км / ч.,  само на главния път водещ до летището - 80 km / ч. Асфалтирани пътища има само на островите Махе, Praslin и La Digue.  
Горивото е сравнително евтино - 1 литър бензин струва около 6 рупии (SR.  
Автобусната мрежа е добре развита. Въпреки това, редовни пътнически автобусни линии са достъпна само в двата основни острова Махе и Праслин. Автобусната компания SPTC работи от 5.30 до 19.00 ч. на всеки 15 минути по основните пътища.  Микробуси се движат между летището и столицата Виктория.


Атракции Сейшели


Сейшелските острови се считат за "рай", запазил оригиналния вид на флората и фауната на архипелага и с  неговите безкрайни пясъчни плажове, които се смятат за едни от най-добрите в света. Чистите води на океана, пясъка с розов оттенък, уникалния животински свят, климата и красотата на подводния свят привличат хиляди туристи.  


Остров Махе

Остров Maхe  е най-големият остров (150 кв. км.), икономически и политически център
на страната. Тук живее 90% от населението на архипелага.
Столицата Виктория е една от най-малките столици в света, единственото голямо пристанище и единствения истински град на Сейшелите. Столицата на острова и архипелага привлича туристите с многобройните си ресторанти, сувенирни магазини и бутици, традиционни къщи с тенти, художествени галерии и зеленчукови пазари.  Главната улица се нарича Виктория Маркет Стрийт. На нея в допълнение към множеството магазини и пазари са разположени катедралата на непорочното зачатие, Музея по естествена история, Музея на хората, исторически музей и ботаническата градина Mont Фльори (1901).
Други основни атракции са пазара, сградата на Банката на Сейшелите, Националната библиотека, Парламента и малка Англиканска църква. Всички големи хотели имат дискотеки, а в  хотел "Barbaronz Beach" има казино.
Виктория се намира в близост до селището на занаятчиите, където те продават своите произведения.

Silhouette Island,  който се намира срещу плажа на Beau Vallon, се смята за мястото с
най-красивите гори в цялата екваториална част на Индийския океан. Островът е слабо населен, но за туристите има добри условия за посещение.
На остров Махе/Mahe/ има шестдесет и осем плажа.  
За сърфистите от особен интерес е Гранд Анс плаж, известен с огромни вълни от почти два метра и с дължина на плажа около три км. Повечето от отдалечените плажове са изоставени и почти пусти, така че намирането на място за усамотен отдих не е проблем.  Остров Праслин

Праслин (Praslin) е  втория по големина остров на архипелага и го наричат "Градината 

на Eden" - уникален национален парк Vale де Мей който  е включен от ЮНЕСКО в програмата за опазване на световтото културно и природно наследство, където растат повече от 7000 палмови дървета "Коко де Мер" и е обитаван от рядката птица - черен папагал.  
Намира се в близост до остров Арид- вторият по големина природен резерват на Сейшелите. Той е дом на различни видове морски птици и се счита за най-гъсто населеното място с гущери (всички влечуги са безопасни) и единственото място на планетата, където растат великолепната гардения  „Райт” и лимоново дърво, чиито бели цветове, ухаят на мимоза
.  

Остров Кузин

Остров Cousin Island (Кузин) е защитен от Международния комитет за защита на птиците – тук е мястото където се  излюпват малките на птиците, а морските костенурки снасят яйцата си.  

Bird Island (Ile-а-Vache, частна собственост) - тук живее местната знаменитост -
гигантската костенурка, Есмералда.
 

Остров Денис

Остров Денис разположен в  най-северната част на архипелага, често наричан 

"империята на кокосови дървета" - е една от най-популярните ваканционни дестинации в Сейшелите. Островът е известно място за риболов (5 световни рекорда за улов на риба тон).

Пари  
Сейшелска рупия (международно означение - SCR, вътрешно - SR), който е равна на 100 цента. Банкноти в купюри от 10, 25, 50, 100 рупии и монети от 1 и 5 рупии и 1, 5, 10
?  25 ?????.
Банки и обмен на валута
Банките обикновено са отворени от 8:30 до 13.00-14.00 в делничните дни, а в събота - от 8.30 до 11.00.
Валутата може да се обменя по официалния курс в някоя от банките, обменни бюра на летището и повечето хотели.  

Интернет  
Има интернет кафета.
Телефонна комуникация
За разговори, които използват платени телефони работещи на магнитни карти (продават се в павилиони и пощите.)  Население на Сейшели

Около 82 хиляди души.

Политическо устройство
Демократична президентска република, част от Британската общност. Законодателна власт - Народното събрание. Административната територия е разделена на 23 области.
Език  
Английски,  френски и креолски диалект "Creole seselva", който се основава на френския език, както  и местни диалекти.

Религия  
По-голямата част (над 88%) - католици, 8% - англиканци.  

Кухня  
Местна кухня е формирана въз основа на традиционните рецепти на островитяните, но под силното влияние на европейската - особено френската. На Сейшелите  най- популярното ястие е  "Ек pvason Deery" (риба с ориз). Оризът се включва в повечето ястия или като неразделна част от гарнитура и е придружен с лют сос червен пипер, лимонов сок и растително масло. Зеленчуците се консумират най-често сурови. Други популярни ястия са пържен bringel (патладжан) с подправки, задушени и пържени банани (те са най-малко 15 вида), пържена кора от зелена папая, кисело и пържено китайско зеле, маниока, бульон "Брад, различни сладкиши и палачинки и т.н. И разбира се придружавано от изобилие на подправки от всякакъв вид. Плодове - неограничени количества.
Местната кухня без рибни ястия е  невъзможна. Особено популярни са печената риба буржоазия, солен сос от риба, малки раци, омари с лимонов сос "trululu", Shatin на акули, "Zurita" - октопод в кокосово къри, както и всички видове скара, пушена, задушена и прясна риба. Месото се използва по-рядко.  
Типични местни напитки - бирата "Сабя", кокосов сок „калу”, сок от захарна тръстика „бакка”, първокласни южноафрикански и френски вина, както и всички видове бира и спиртни напитки от цял свят.