Информация за Тайланд


География: Кралство Тайланд, заемащ площ от 514,000 квадратни километра и се намира в сърцето на Югоизточна Азия, приблизително на еднакво разстояние между Индия и Китай. Граничи с Мианмар Лаос, Камбоджа и Малайзия. Тайланд е разделен в четири различни области: планинския север, плодородните централните равнини, полусухи плато на североизток и южния полуостров, отличаващ се с многобройните си красиви тропически плажове и острови.  Тайланд се намира в рамките на влажните тропиците и остава горещ през цялата година. Средните температури са около 29°C. Има три сезона: хладен сезон (от ноември до февруари), горещ сезон (април-май) и дъждовния сезон (от юни до октомври), макар и проливните дъждове рядко да продължават повече от няколко часа.
    Тайланд има население от около 60 милиона души. Етнически тайландците формират мнозинство, въпреки че районът е кръстопът, и има силно етническо разнообразие.
    Писмено и говоримо местния Thai език остава до голяма степен неразбираем за обикновения посетител. Английски и други европейски езици се говорят в повечето хотели, магазини и ресторанти и в основните туристически дестинации, а табелите по основните места са на английски.
   Будизма се изповядва от повече от 90% от всички тайландци и има силно влияние върху всекидневния живот. Будизма за първи път се появява в Тайланд през 3-ти век пр. Хр в Nakhon Pathom, мястото на най-високия будистки паметник в света.
Електричество: В цялата страна се използва електромрежа с напрежение 220 волта. Не е лошо да имате със себе си адаптор “Европа – Азия”.
Здраве: Не се препоръчва да пиете вода от водпровода без да е изварена, нито да се мият плодове с тази вода. Използвайте пречистената бутилирана вода, която почти всички хотели предлагат безплатно. Желателно е да не купувате храна от търговци на улицата или на плажа, тъй като има опасност от хранителни отравяния. Внимавайте с употребата на много охладени напитки (особено с лед) през горещите дни. Възможни са простудни заболявания. Обръщайте внимание на качеството на леда, който се слага в напитките. По-добре е да се откажете от него, тъй като може да е приготвен от водопроводна вода. Пазете кожата си от изгаряния. Дори при краткотраен престой на слънце винаги използвайте слънцезащитни средства и шапки. Ако сте станали жертва на нещастен случай, обадете се в клиентската служба на вашата застрахователна компания (телефонът е посочен в съответната застрахователна полица) и уведомете за вашия случай. След това се обърнете към лекар. Пазете касовите бележки след заплащане на медицинските услуги, за да си възстановите разходите чрез застрахвателната фирма.
Етикет: Когато общувате с тайландци, пазете спокойствие и се усмихвайте. Тук гневът се смята за израз на грубост и лошо възпитание. Недопустимо е да се изразява каквото и да било пренебрежение към тайландската монархия или към кралското семейство. При посещение в Кралския дворец не се разрешава твърде открито облекло (с открити рамене, колене, пети). Преди да влезете в храм, където се съхранява изображение на Буда, а също така ако влизате в частния дом на някой тайландец, е задължително да събуете обувките си. Не е прието публично да се изразяват чувствата между мъжа и жената. В никакъв случай не бива да докосвате един тайландец по главата, дори и от най-добри подбуди.
Кухня: В тайлнадските ресторанти е представена кухня от различни краища на света: тайландска, китайска, италианска, индийска и т.н. В Бангкок, Патая или Пукет има ресторанти за бързо хранене като McDonald’s. Повечето хотели предлагат американска, английска и европейска закуска. Напитките на закуска са безплатни, а по време на обяд или вечеря се заплащат допълнително. Вечерята може да е на шведска маса или по меню по усмотрение на администрацията на хотела.
Престъпност: Нивото на престъпността в Тайланд нарасна. Не се пreпоръчва из града да се носят оригинални документи, само копия от паспорт, както и да не се носят много пари. Препоръчва се да се вземат мерки срещу джебчийството на по-оживените открити пазари, както и по улиците на града, където са най-популярни кражбите с мотори.
Заразни заболявания: За български граждани не се изискват никакви ваксини при влизане в страната.
Телефони: За да се обадите от Тайланд в България, трябва да изберете 001-359 + телефона на абоната. Туристическа полиция: (66 2) 282 11 43 за Бангкок и (66 38) 425 937 за Патая.
Напускане на Тайланд: Обикновено хотелските стаи се осбобождават в 12 часа. Половин час преди да напуснете хотела, не забравяйте да платите сметките си за ползвания мини-бар, ресторант, телефон и т.н. Прието е да се дава бакшиш на обслужващия персонал в хотелите (1-2 $), на келнерите или онези служители, които ви обслужват добре. В ресторантите обикновено се оставя бакшиш от 10 % от стойността на сметката. Регистрацията на летището започва 2 часа преди полета. При регистрация на излитащия полет задължително платете летищната такса (често за целта има специални автомати) – в Бангкок цената е 500 бата, в Утапао – 400 бата. Трябва да сте уведомени, че от Тайланд е забранен износа на изображения на Буда (освен такива, които се закачат на врата). Забранен е износа на антики, скъпоценни камъни, платина. За износа на накити от благородни метали трябва да имате у себе си сертификат, който се издава от магазина.