Информация Френска ПолинезияГеографско положение

Таити и нейните острови се намират на около 9800 км от САЩ, 7800 км от Австралия, 4100 км от Нова Зеландия. Тези острови обхващат огромна площ от океана - около 4 милиона квадратни километра, колкото е площта на Европа.
Със сто и осемнадесет острови, Френска Полинезия предлага безкрайна гама от туристически възможности: меден месец, романтично бягство, приключения, спорт, културни прозрения, спа и благополучие, гмуркане проучване, круизи и други .
Островите са разделени на пет архипелага, всеки от който има своя собствена индивидуалност.
Най-посещаваните острови са Таити (където ще намерите единственото международно летище за Френска Полинезия), Moorea (на 30 минути бързо пътуване с ферибот от Таити), Бора Бора (Перлата на Тихия океан), Raiatea (културен център) Taha'a (Vanilla остров), Huahine (Garden остров), Rangiroa и Fakarava (рай за водолази) и в мистичната Hiva Oa (Маркизките острови), която е вдъхновявала много артисти сред които известния художник Пол Гоген.

Каква е разликата във времето?
Полинезия е на 10 часа преди GMT.
Това е разлика от 12-часа през лятото или 11 часа разлика през зимата от Париж, 2 часа разлика от тихоокеанското крайбрежие на САЩ, 6 часа разлика от Сантяго де Чили, 19 часа от Токио и австралийската източното крайбрежие и 22 часа разлика от Нова Зеландия.

Климатът - Кога да посетите Таити?
Климатът в Таити и нейните острови е тропически. Средната температура на околната среда е 27 ° C  , а водите на лагуната са със сравнително постоянна температура от 26 ° C.
Има два «сезона"-сух и дъждовен:
• Сухият сезон продължава приблизително от март до ноември с температура варираща между 22 и 27 ° C.
• Дъждовният сезон продължава приблизително от декември до с температури между 25 и 35 ° C. Вали кратко не повече от 30 минути.

Какво да носите?
• Носете летни дрехи, бански костюми, спортни облекла за предпочитане от памук
• топли дрехи за вечерите, които понякога са хладни
• Обувки: сандали, маратонки, обувки за лодка
• Задължително: плувни костюми, слънчеви очила, шапка, слънцезащитен крем кремове и силен лосион срещу комари.
На Таити или на островите, можете да си купите "Парео"- типично полинезийски облекло, което може да се носи по всяко време през деня или нощта. Ще го намерите в повечето магазини и бутици на всички острови.

Език
Официалният език е френски.
Английският език е широко разпространен, особено в туристическите райони.

Валута
Валутата, използвана във Френска Полинезия е Franc на "Compagnie Française дю Pacifique".
Неговото съкращение е XPF.

Обменен курс с еврото е фиксирана единна ставка:
1 € = 119,33 Pacific франк (XPF).
1 USD = 88 Pacific франк (XPF)
Банкнотите са в купюри от 500, 1 000, 5 000 и 10 000, както и монети в купюри от 1, 2, 5, 10, 20, 50 и 100.
Обменни бюра са на разположение на международното летище на Таити и в по-голямата част от полинезийските банки и хотели.
Приемат се всякакви валути, международни кредитни карти,пътнически  чекове.
Основните банки във Френска Полинезия са: Bank SOCREDO, Banque де Polynésie, Banque де Таити.

Кредитни карти
Повечето storekeepers, ресторанти и хотели приемат кредитни карти Master Card, Visa карта, American Express, Club Diner с теглене на пари в брой на банкомат.
Препоръчваме ви да проверите в банката си за размера на седмичните тегления, които могат да бъдат до 300 евро.
Внимание: някои атоли и отдалечени острови нямат нито обменни бюра, нито банкомат и не са оборудвани да приемат кредитна карта.

Цени
Ето някои приблизителни цени на основни стоки във Френска Полинезия. Тези цени варират в зависимост от магазините (снек-барове, ресторанти ...) и островите.
• франзела: 53 XPF
• шише за вода 1.5L: 200 XPF
• сурова риба в кокосово мляко: от 800 XPF
• Hinano бира 33 сантилитра: от 200 XPF
• хранене в снек-бар: от 900 XPF
• хранене в ресторант: от 1500 XPF

Някои думи на таитянски
• Ia Ora Na: Здравейте
• Maeva: Добре дошли
• Mauru'uru: Благодаря ви
• Motu: Малък остров
• Moana: Море
• Pape (Pape): Вода
• Pape monamona: Сок
• Faraoa: Хляб
• Faraoa monamona: Кейк
• hapaina: Стъкло
• Pia: Бира
• E (E): Да
• Нана, Parahi: Довиждане
• Тиаре Таити: цветя, емблема на Френска Полинезия
• Matete (Matété): Пазар
• E аха to oe huru? Как сте?

Как да се придвижвате на островите?
• На остров Таити, автобусите и такситата са на разположение за тези, които не разполагат с кола. Предлага се рент-а-кар. На остров Туамоту лодката е най-практичния начин на превоз особено посещението до друг остров.

Изисквания за посещение на Полинезия
Паспорт – минимум 6 месеца срок до неговото изтичане
Виза- без виза за български граждани с престой до 3 месеца
Притежание на двупосочен билет който доказва, че притежателят ще напусне територията на САЩ, независимо от летището на влизане или отпътуване).

Ваксина
Не е необходима.

Вода и електричество
Чешмяната вода е годна за пиене само в Папеете и на Бора Бора. В случай на съмнение, използвайте бутилирана вода в запечатани бутилки.

Електричество: 110 или 220 волта (60Hz) в зависимост от острова и хотела.

Работно време на магазини и ресторанти
От понеделник до петък от 07:30 ч. до 11:30 ч. и 13:30-17:00 / 18:00 ч., в събота: 07:30 ч. до 11:30 ч. и следобед за някои от тях.
Повечето магазини са затворени в неделя сутринта, но пазара в Папеете е отворен от 5:00 сутринта. Има голямо разнообразие от цветя, плодове, Парео, шапки, перли, миди, занаяти и различни сувенири.

Здравеопазване
Френска Полинезия има много добре развито здравеопазване. Градовете на Papeete, Taravao (полуостровната част от Таити) и Uturoa (Raiatea) са с напълно оборудвани болници.

Телекомуникация
Централната поща в Папеете  разположена в близост до кея за яхти в Бугенвил парк е отворена през делничните дни от 07:00 ч. до 18:00 и в събота от 08:00 ч. до 11:00 ч. Има филателен център. Пощенски служби има във всяка община на Таити. Предплатени телефонни карти се продават в пощенските офиси и магазини за тютюневи изделия.

Мобилен телефон във Френска Полинезия
Един доставчик на мобилна телефония - Вини.
Основана през юни 1995 г., на мобилната мрежа Вини използва GSM 900 MHz и вече обхваща 98% от населението на Френска Полинезия.

Интернет и Wifi
Повечето хотели, пощенски офиси и кафе-барове на някои острови предлагат интернет връзка на своите клиенти.
Връзката може да бъде свободна или таксувана.
Интернетът в Полинезия се предлага главно от Mana, дъщерно дружество на Службата по пощи и далекосъобщения “ОPT”.

Друг интернет доставчик - Вити  има широка мрежа на остров Таити.
Wireless "Wi-Fi" е най-лесният начин за връзка в. Mana предлага ManaSpot  WiFi достъп до мрежата.
Wi-Fi достъп е на разположение в повечето магазини на “ОPT” или на обществени места, обхванати от мрежата на ManaSpot.

ТаитиТаити е най-големият остров във Френска Полинезия. Намира се в южната част на Тихия океан, и е част от Дружествени острови. Разделен  е на две части, които са свързани с провлака Taravao .
Ако сте уморени от забързания си начин на живот и професионалните си  графици, Таити е идеална дестинация за почивка. Този остров е врата към хипнотизиращия свят на корали, рифове и лагуни.
Забележителности в Таити
За любителите на природата Таити е ключът към света на неизследвания  опит. Посетете остров Туамоту - дом на безброй черни перли. Гигантските  акули обикалящи острова ще покачат адреналина ви.
Архипелагът Gambier е мястото за вашата активна почивка.
За любителите на водни и приключенски спортове остров Бора Бора е най-добрата дестинация. На  този  живописен остров се отдайте на дневни преходи, туризъм, колоездене, гмуркане, аква колоездене и парасейлинг.

Култура
Таити е успял да съхрани богатството на своето културно наследство чрез своите скулптури, танци, песни, фолклор, драма и език.
Таити предлага смесица от френски, италиански, китайски и други международни кухни. Ресторанти, пицарии, заведения за бързо хранене са неразделна част от оживена култура на острова. Много от хотелите в Таити функция предлагат гурме ресторанти и а-ла-карт и бюфет менюта. Някои от най-известните ресторанти, предлагащи таитянски и международна кухня са Le Lotus, Casa Bianca, Le Коко и Le Royal Tahitien.

Някои от най-популярните хотели в Таити са Intercontinental Tahiti Resort, Radisson Plaza Resort, Resort Tahiti Manava Suite и Le Royal Tahitien. Тези хотели предлагат изключителни удобства, които ще направят почивката ви  комфортна и релаксираща.


Бора Бора


Бора Бора - вторият по големина остров на Френска Полинезия след Таити. Той се намира на около 240 км северозападно от Таити. Островът е с големина 39,000 квадратни километра.
Островът се намира в центъра на многоцветни лагуни обиколени от по-малки острови „motus”, като коралова огърлица. Два извисяващи се вулканични върха се виждат от всяка точка на острова. Единият от тях е разположен на  планината Пахиа, другия - Отеману с височина 727 метра.