Информация за Белгия

Местна валута Евро (EUR) Белгия граничи с Нидерландия, Германия, Люксембург и Франция, а на северозапад – със Северно море Белгия е федерална държава разделена на три региона: нидерландскоговоряща Фландрия на север, френскоговоряща Валония на юг и Брюксел, двуезичната столица, където и френски и нидерландски са официални езици. В източната част на страната има и малка немскоговоряща общност от около 70 000 души. Пейзажите в Белгия се характеризират с широко разнообразие: 67 километра крайбрежна ивица и равни крайбрежни поля по протежението на Северно море, основен масив и извисяващите се хълмове и гори в региона на Ардените на североизток. В Брюксел са разположени няколко международни организации: тук се намират повечето от Европейските институции, а също и седалището на НАТО. Държавно устройство Белгия е федерална държава и конституционна монархия. Крал на белгийците от 2013 е Филип. Федерално правителство: външни работи, външна търговия, отбрана, икономическа политика, обществено осигуряване (вкл. пенсии, здравеопазване, социални помощи), транспорт, ограничени компетенции в образованието, културата и научните изследвания, както и контрол върху данъчното облагане в регионите и, още по-важно, 80% от данъчните приходи. Правителства на общностите: език, култура и образование (вкл. училища, библиотеки, театри и т.н.) Регионални правителства: въпроси свързани с териториалното устройство и собствеността (регионална икономическа политика, градоустройство, транспорт и т.н.) Федералната изпълнителна власт се упражнява от министър-председател и правителство. След изборите от 2003 правителството е коалиция на четири партии, оглавявана от Ги Верхофстад. Престъпност и сигурност Равнището на престъпността в Белгия не предполага специални мерки за лична безопасност. Известна предпазливост е необходима при посещение на т.нар. „Арабски пазар” в Брюксел, на някои хотели и на гарите в столицата и по-големите градове в страната, както и при пътуване с обществения транспорт, като се има предвид възможността за кражби на пари и документи. Движение по пътищата Обща информация за налаганите глоби и наказания за нарушаване на Закона за движението по пътищата в Кралство Белгия можете да намерите ТУК. Здравеопазване В Белгия няма огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват ваксинации.  

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ  От 01 януари 2007 г. Белгия и България прилагат Директива № 38/2004 на Европейския парламент и Европейския съвет, относно правото на свободно придвижване на гражданите на ЕС. Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.  

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ При настъпили промени се съобщава своевременно за осъвременяването на информацията за пътуващите.          

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ Заверки и легализации Консулската служба обръща внимание на гражданите, които желаят да заверят извършени в Белгия и Люксембург преводи, че поради съществуващата противоречива практика в България, в някои случаи българските институции могат да не приемат извършените в чужбина преводи, когато документите се представят по частен път, въпреки извършеното от дипломатическото представителство удостоверяване на подписа на преводача. Препоръчваме заверените с „апостил” документи, издадени в Белгия и Люксембург, да се превеждат в България. България, Белгия и Люксембург са страни по Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, съставена в Хага на 5 октомври 1961 г. Съгласно тази Конвенция официалните документи, издавани в тези страни, следва да бъдат заверявани с „апостил”, за да имат правна сила на територията на другата държава.Сред най-известните белгийци са Жорж Реми (Ерже), създател на комиксите за Тинтин, писателите Жорж Сименон и Хюго Клаус, композиторът и певец Жак Брел и колоездачът Еди Меркс. Художници като Джеймс Енсор, Пол Делво и Рене Магрит са съвременните последователи на Рубенс и други фламандски майстори от миналото. Белгия е известна със своя шоколад, ценен по цял свят. Едно от най-популярните ястия е миди с пържени картофи (French fries), които според легендите са белгийско откритие. Страната произвежда и над 1000 вида бира.

Пътни такси в Белгия

Белгия Път R2 "Llefkenshoek Tunnel" 4,00 EUR

Посолство в Белгия

Посолство на Република България в Брюксел, Кралство Белгия Адрес: Ул. Мосики №7,1180 Брюксел, Кралство Белгия Тел.: +32 2 374 47 88 Факс: +32 2 375 8494 Дежурен телефон в извънработно време: + 32 473 981 042 Приемно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч E-mail: Embassy.Brussels@mfa.bg Website: www.mfa.bg/embassies/belgium Консулска служба Адрес: RueCopernic№ 4C, Bruxelles 1180 Приемно време: По - Пт, 10.00 - 12.00 ч. (с предварително записване) Тел.:+ 32 2 374 5963 Телефон за записване: +32 2 375 8650, между 14:30-16:30ч. Факс: + 32 2 375 5382 Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042