dodecanesse1_rhodes

Информация за Додеканези 


Додеканезите (от гръцки "Дванадесет острова") е архипелаг в югоизточната част на Егейско море. В действителност, архипелагът се състои от близо хиляда острова, островчета, скали, от които само 26 са обитаеми.
Групата също така включва  Патмос, наричан още "Йерусалим на Егейско море" , където апостол Йоан е написал "Апокалипсис"; Karpathos с красивите си плажове; родното място на Хипократ - остров Кос; Лерос с крепостта на хоспиталиерите и църквата на Дева Мария и Кастелоризо с прочутия замък на йоанитите Castello Rosso. Как да стигнем до Додеканезите Астипалеа, Калимнос, Карпатос, Кос, Лерос и Родос са свързани с директни полети от и до Атина. Кос е достъпен с ферибот от турското пристанище Бодрум, а Родос от Мармарис.


Остров Астипалея

Включва се в групата острови Додеканезите (Южни Споради). Намира се в югоизточната част на Егейско море. Островът обхваща 96.85 кв. км, с дължина около 18 км и ширина около 13 км. Височина над морското равнище около 506 м.


Остров Калимнос

Красивият остров Калимнос е център на любителите по алпинизъм и подводното плуване. Тук се намира единствената в Гърция държавна школа по обучение в подводно плуване. Препоръчително е да посетите чудесните плажове в Телендо, Плати и Псеримо, археологическия музей, музея на морските находки - Валсамиди, морския музей и замък построен през 11 век с разположени в него 10 малки църкви.


Остров  Карпатос

Карпатос е втория по големина остров от Додеканезите след Родос. Наричат го още тайнствения остров. Разнообразната природа го прави един от уникалните гръцки острови - планина с най-висок връх Ластоса достигащ 1200 м., борови гори спускащи се по склоновете и чудесни плажове. Pigadia е столица на Карпатос. Характерни постройки са традиционните къщи от камък и изпълнените с цветя балкони и прозорци.


Остров Кос

Кос е третият по големина остров от Додеканезите (след Родос и Карпатос). Заради своята пищна зеленина е наречен "Градината на Егейско море". Островът е известен не само със своята растителност - подробното проучване на всички местни атракции ще отнеме повече от един ден.


Остров Лерос

Лерос е остров в южната част на Егейско море - част от островната група Додеканези. На север от него е Патмос , а на юг остров Калимнос. Разстоянието от острова до главното пристанище в Гърция е 179 морски мили, а до крайбрежието на Мала Азия - 7 морски мили. Площта му е 53 кв.км., А дължината на плажната ивица около 70 км.  


Остров Сими

Сими се намира в южната част на Додеканезите само на 9 км до крайбрежието на юг-западна Турция. Островът е с площ от 68 кв. През 1947 г., Сими заедно с останалата част от Додеканезите става част от гръцката държава. Град Ялос е главното пристанище.


Остров Тилос

Тилос се намира в юго- източната част на Егейско море и е част от архипелага Додеканези , принадлежащ към Гърция. Подобно на много гръцки острови , той има дълга история . Първите селища се появяват тук, в неолита и в различни години  изследователите са открили следи от Минойската и Микенската цивилизация .


Остров Родос

Родос - това е една от най- красивите острови на Гърция, който се намира в източната част на Егейско море  на по-малко от 50 км от бреговете на Турция. Климатът и времето ви позволяват чудесна почивка от началото на май до края на октомври . В северозападната част на крайбрежието се мие от Егейско море и на юго изток от Средиземно море.


Остров Патмос

Патмос e малък остров в югоизточната част на Егейско море, на 70 км южно от Турция, един от южните Споради. Крайбрежието  е с дължина от 63 км, но е малко подходящо за плаж и къпане.