patmos-2

Информация за остров Патмос 


Патмос e малък остров в югоизточната част на Егейско море, на 70 км южно от Турция, един от южните Споради. Крайбрежието  е с дължина от 63 км, но е малко неподходящо за плаж и къпане. Островът е скалист и почти обезлесен. на острова живеят малко повече от 3000 души ангажирани в селското стопанство, отглеждане на маслини, плодове и зеленчуци. Обикновено туристите стигат до Патмос с круизни кораби и остават за няколко часа. Затова тук цари спокойствие. За него е характерен средиземноморският климат.
В Патмос чешмяната вода не става за пиене. Местна кухня е известна със своите ястия с морски дарове, както и сирене, сладкиши, сладки с тесто и бадеми, орехи и мед. Не забравяйте да опитате Coq au vin/петел сготвен във вино/, пълнени калмари, омари, лозови листа и козе месо. В Патмос има местно училище за езда.

Забележителности на остров ПатмосМанастирът "Св. Йоан Богослов е основан от Свети Христодулос през 1088 г. Днес манастирът е дом на около 40 монаси, а богослужение се извършва всеки ден от 3 до 6 часа. До манастира се намира пещерата, почитана като мястото, където iпоред преданието Йоан Богослов е създал две съществени части от Новия Завет: едно от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Йоан) и Откровението. Пещерата църква е подредена с два параклиса; пещера на откровението, и обширен параклис на Св. Анна, като е включена сред обектите на световното наследство. Манастирската библиотека разполага с над 3000 книги, много от които - изключително редки, 900 кодове и 1300 ръкописи. От терасите на манастира могат да се види Патмос и съседните острови.

Плажове Патмос

Плажовете на остров Патмос - Grigos е китно селце на 4 км югоизточно от пристанището на острова  Скала, в рамките на същия залив с пясъчен плаж, защитени от вятъра, точно срещу съседния остров Трагониси. Недалеч е красивият пясъчен плаж Kalikazu, и на юг - плажа Diakofti, югозападно от Psili Ammos Той е лесно достъпен с лодка от Скала. Друг хубав плаж се намира в северната част на острова, на 6 км от Скала - пясъчния Кампос.

Транспорт до Патмос

 
Единственият начин да стигнете до Патмос е по море (въпреки че има оперативна площадка за хеликоптери).
От Пирея до Патмос
Ферибот от Атина (Пирея) отнема 7 часа с Blue Star Ferries и 09.10 часа с ANEK.
Фериботите тръгват от Gate E1 в пристанище Пирея дневно. Gate E1 е за островите от групата на Додеканезите, към която принадлежи Патмос.
Билети за всички фериботи са достъпни от съответните павилиони на пристанището. Препоръчително е  да бъдете там рано, поради опашките за билети. Разписанията са достъпни само за пълния туристически сезон от юли до август. Те обикновено се издават в края на юни. Тези времена понякога се променят..
Катамаран
С катамаран "Dodekanisos SEAWAYS" може да достигнете Патмос от пристанищата на Липси, Лерос, Калимнос, Кос и Родос.
Patmos Aktis Suites & Spa

Патмос Aktis Suites и Spa Hotel е 5-звезден луксозен хотел, разположен Патмос само на няколко крачки от най-хубавия плаж на остров Патмос, Grikos.


Patmos Paradise Hotel

PatmosParadise e модерен хотел, който се намира на остров Патмос. Хотелът е отворен от април до октомври и предлага комфортни стаи от различни категории, разнообразие от забавления и приятен престой на острова.


Hotel Silver beach

SILVER BEACH е традиционен гръцки хотел с 16 стаи, разположен в село Grikos на в остров Патмос.


Skala Hotel

Модерен семеен хотел, построен в традиционен стил в красива тропическа градина. Хотелът предлага комфортно настаняване, отлично обслужване и приятелска атмосфера. Хотелът е отворен от април до октомври.