RHODES-11

Информация за остров Родос 


Родос - това е една от най- красивите острови на Гърция, който се намира в източната част на Егейско море  на по-малко от 50 км от бреговете на Турция. Климатът и времето ви позволяват чудесна почивка от началото на май до края на октомври . В северозападната част на крайбрежието се мие от Егейско море и на юго изток от Средиземно море.
Родос е четвъртият по големина гръцки остров, и е най-големият в архипелага Додеканезите с площ от 1398 квадратни км . Населението е 117 000 души.
Характеризира се с влажен климат , мека зима и прохладно лято. Средните летни температури варират в интервала 18 - 20 градуса. Ниските температури през лятото са причинени от североизточни ветрове, а слънчевите дни през цялата година са около 300. Транспортът  на острова е добре уреден. По протежение на бреговете на Егейско и Средиземно море има два основни пътя , по които се движат местните автобусни линии. На острова можете да наемете автомобил и да ползвате таксиметрови услуги.
Основни курорти са Линдос, Колимбия, Фалираки, Иксия, Ялисос и Родос.  Kallithea е спокоен курорт на източното крайбрежие на 10 км от столицата . Това е малко живописно градче с прекрасен плаж , заобиколен от борови и палмови дървета.
Плажът Afandou се намира в близост до село със същото име . Не много посещаван и не добре оборудван . Курортът Фалираки се намира на 14 километра от столицата на острова и на 10 км от летището. В този модерен младежки курорт за туристите се предлагат различни дейности . 4 км дълъг плаж е един от най-добре оборудваните на острова. Можете да вземете чадъри, шезлонги . Има барове и ресторанти , има уроци за всякакви водни спортове. Има нудистки плаж . Линдос енай-известния древен град в архипелага . Античен акропол привлича огромен брой туристи през цялата година. Основният плаж много популярен сред семейства с деца. На юг от града има няколко спокойни и уютни малки плажове. В Родос има шест кина и казина. Всяко лято столицата се превръща в място за голям брой фестивали и театрални представления и е посещаван от много изпълнители на класическа и съвременна музика . В Родос е разположен един от най-големите аквариуми в Гърция.

Забележителности на остров Родос


Средновековният град Родос с площ 58,37 хектара земя и 2.500 жители е една функционална част на съвременния град на Родос и е вписан в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1988 година. Култури и периоди от различни времена се редуват с очарователно разнообразие, като влезете в Стария град на Родос през портата на свободата. Средновековна крепост, тесни улички, минарета, стари къщи с техните тераси, декоративни фонтани, спокойни или оживени площади със сенчести дървета, всички те допринасят за създаване на атмосфера от миналото. Калдъръмената улица на рицарите е една от най-добре запазените средновековни улици. В подножието на улицата се помещава Археологическият музей. От другата страна на площада е църквата на Дева Мария датираща от около 11-ти век. Други интересни обекти са Византийският манастир Saint George, Джамията на Сюлейман, Дворецът на Великия магистър Рова. Улицата на рицарите е основния път от пристанището до Двореца на Великия магистър на 14-ти век. Дворецът първоначално е бил византийска крепост, построена в края на 7-ми век от н.е., и се превръща от рицарите от Ордена на Св. Йоан в началото на 14 век в резиденция на Великия магистър, както и на административно седалище на рицарите.
Дворецът е бил разрушен през 1856 г., при експлозия на динамит. Бил е възстановен по време на италианската окупация, в края на 1930 г., за да служи като резиденция на италианския губернатор.


Плажове на остров Родос


Плажовете на Родос - Плажовете се мият от две морета: Егейско (на запад) с чакълести плажове и постоянни вълни, и  Средиземно (на изток) с пясъчни плажове и спокойни води. Съответно, източният бряг на острова (Калитея, Фалираки, Колимбия, Линдос) е подходящ за плаж и плуване, а западният (Иксия, Ялисос) за уиндсърфинг. Сезонът е от май до октомври.


Транспорт до остров Родос

 Международното летище се намира на 16 км от града. През цялата година има вътрешни полети от Атина, Солун, от островите Лесбос, Кос и Крит, а през лятото - дори и от островите Санторини, Парос и Миконос. Времето за пътуване от Атина - 50 минути. От Атина до Родос може да се стигне и с ферибот, също с ферибот за около час се стига от турското пристанище Мармарис.