symi-9

Информация за остров Сими

Разположение:

 Сими се намира в южната част на Додеканезите само на 9 км до крайбрежието на юг-западна Турция. Островът е с площ от 68 кв. През 1947 г., Сими заедно с останалата част от Додеканезите става част от гръцката държава. Град Ялос е главното пристанище. Chorio, в превод "село", е най-важният град. Сими е популярна дестинация за еднодневни екскурзии от пристанището на Родос Mandraki. Сими е също много известен с много високите летни температури, които могат да скочат до 40 ° C или повече, през юли и август. Остров Сими е хълмист и безплоден, с една-единствена плодородна равнина.Голяма част от Сими е скалиста, с малки ферми, разпръснати по хълмовете.
Развлечения и забележителности в Ялос: Katarinettes е мястото, където германците подписали капитулацията на Додеканезите в края на Втората световна война. Музеят на Морското дело е разположен в задната част на площада. Отворен е от вторник до неделя от 10.00 до 14.00 часа. Площадът на града е едно от местата за провеждане на фестивала в Сими. Друго интересно място за посещение е църквата Св. Йоан.
В Chorio има множество църкви. Той е най-старият обитаван район с много тесни улички и живописни къщи.
На билото над Ялос има редица от вятърни мелници. От тук е възможно да се отиде до Pontikokastro (известен още като Замъка на мишката). Това е частично разкопан каменен кръг, вероятно датиращ от епохата на неолита.
Една от основните туристически атракции на остров Сими е манастира Panormitis в югозападния край на острова.
Около острова: Има много стари църкви и манастири: Църквата на Константинос и Eleni по южните склонове на Vigla по пътя Panormitis .
Манастирът на Архангел Михаил в Panormitis, е най-известният манастир на острова. Той е построен от рицарите на Св. Йоан през 14 век върху руините на манастир от 5 век, което от своя страна е построен върху останките на християнски храм. Притежава прекрасна икона на Архангела и два интересни музейни раздела. В манастира може да се организира нощувка.

Кои ферибот мога да хвана за Сими?
Две фериботни компании обслужват Сими. Това са "Додеканезите Seaways" (често наричан "Спанос" на техния собственик) и "Blue Star Ferries".
Плажове
Плажовете са предимно чакълести с по-големи камъни под водата, има малко сянка и няколко заведения. Основните плажове са на източния бряг на Сими и се обслужват ежедневно от водни таксита.
основни плажове обслужвани от таксиметрови лодки:
Агиос Николаос
Агиос Николаос (Св. Никола-често съкратен до "Св. Ник) е популярен плаж на Сими  пясък / чакъл плаж, естествен нюанс, безопасно плуване, отлично таверна и плажен бар. Популярен сред семейства с малки деца, защото плажа се спуска нежно и плавно в морето, особено в далечния край. Пътуването с такси-лодка от пристанище Сими или Pedi Bay ще ви отнеме около двадесет минути. Има шезлонги и чадъри под наем, но много хора избират за естествената сянка, предоставена от дърветата. Можете да си купите храна, студени безалкохолни напитки, бира и вода от таверна. Последната таксиметрова лодка тръгва обратно в 18:30 ч.
Nanou Bay
Nanou е достъпна само с лодка такси или много дълга разходка! Пътуването ще отнеме между 30-45 минути. Последната лодка такси обратно до пристанището тръгва в 18:30. Не е пясъчен. Има изобилие от шезлонги и чадъри под наем. Има и механа, която продава вода, безалкохолни напитки и бира, както и храна.
Agia Marina
До Agia Marina от северната на Pedi може да стигнете пеша или с водно такси от пристанището или залива Pedi. Разполага с новопостроена механа, шезлонги и чадъри под наем. Можете да си купите едно питие от бара и да се отпуснете на терасата. Има живописен параклис върху малък остров, който е много популярен като място за сватби. Водата е изключително бистра; чудесна за гмуркане с шнорхел и безопасна за деца.Iapetos village Symi
apetos village  се намира се в центъра на град Сими (Ялос) само на 50 м от централния площад и на 200 м от главното пристанище.


Pedi Beach Hotel Symi
Разположен на закътан залив, между плажовете  Агия Марина и Агиос Николаос, Pedi Beach Hotel предлага безплатни хавлии, шезлонги и чадъри на плажа. Всички климатизирани стаи са с тераси.


Niriides Hotel Apartments Symi
Разположен е на  3.4 км от главното пристанище на Сими. Трансфери от и до пристанището се предоставят при поискване с доплащане. Частен паркинг е достъпен на място.