Tilos-1

Информация за остров Тилос 

Разположение:

Тилос се намира в юго- източната част на Егейско море и е част от архипелага Додеканези , принадлежащ към Гърция. Подобно на много гръцки острови , той има дълга история . Първите селища се появяват тук, в неолита и в различни години  изследователите са открили следи от Минойската и Микенската цивилизация . През VI век пр. Хр Тилос придобива независимост . През 42 остров пр.н.е. е завладян от римляните , а след това византийците и османците . След италианско- турската война острова става собственост на Италия и средата на XX век се присъединява към Гърция.
Според повечето туристи , Тилос е един от най- красивите острови в Егейско море. Той е обхванат от високи хълмове с фантастични пейзажи и морски пейзажи , както и прекрасни пясъчни плажове, стречинг в продължение на десетки километри по протежение на крайбрежието. На острова акустират редовни фериботи, яхти и лодки , плаващи тук от близките Родос, Цикладите , Крит, Пирея и други острови от Додеканезите . На Тилос са разположени множество класически гръцки църкви и древни манастири . На острова има две пристанища - Livadia и Antonios . Първото се отличава с каменистия бряг и изключително чистата вода. До него са разположени руините на средновековна крепост Agriosikii , фрагменти от които все още показват бившето и величие , Църквата на Богородица в с. Politissy Misoskali и църквата Свети Никола , известна със своите стенописи от XIII век. На изток е разположено село , кръстено на гръцката богиня Хера и е известно с главната религиозна забележителност - Temple Taksiarha Lifosa . На близко разстояние от Хера е местността Mikro Horio , където се намират църквата на Спасителя и Църквата на непорочното колан с отлични стенописи от XV - XVIII век. На 10 минути от пристанището на Агиос Антониос има широк пясъчен плаж Плака. Приблизително на 2 км от него се намира манастира Св. Пантелеймон . За  най-добър плаж на острова се счита Eristios с фин пясък и лек наклон към морето. На острова има 16 защитени територии с няколкостотин екзотични цветя и растения. В допълнение към тях са редките видове птици, които живеят по тези места. Столицата на острова Мегало Хорио се намира в подножието на скалисти върхове. Сред най-интересните обекти тук са църквата Таксиарха и малък музей на артефакти. Основният живот на острова е концентриран в столицата и в село Ливадия в близост до едноименното пристанище. В тези области с добре развита туристическа инфраструктура има отлични възможности за отдих и спорт.


Забележителности но остров Тилос


Забележителности Тилос: Древният град (Arhea Poli) и средновековния замък на хълма Агиос Стефанос ", пещерата Halkadio с нейните палеонтологични открития, манастира Свети Пантелеймон (15-ти век), средновековната крепост на Messaria, музея на джуджета слонове на Mikro Horio и замъка на Agriosykia (15-ти век). На гостите се предлагат многобройни туристически обиколки на Тилос и екскурзии до други острови от архипелага Додеканези . Любителите на риболова имат възможност да ловят риба в лазурните води на Егейско море и да оценят разнообразието на подводния свят в тези места. Вечерите отворят своите гостоприемни врати множество барове и ресторанти. Местните магазини представят широка гама от продукти за всеки вкус от скъпи бижута до миниатюрни статуетки и статии по религиозни теми.

Плажове на остров Тилос


Eristos, Aghios Antonios, Плака, Livadia, Lethra, Skafi, Агиос Serghios, Tholo.Dream island hotel tilos

Hotel Dream Island се намира в Ливадия на самия морски бряг. Предлага светли и удобни апартаменти разполагащи с балкони с гледка към Егейско море.


Apollo Studios Tilos

Студиа - апартаментите са разположени в Ливадия, на 50 метра от пристанището и на 50 метра от плажа.


Ellibay hotel

С цикладски архитектура и цветове в синьо и бяло, Хотел Dream Island се намира в Ливадия на самия морски бряг.


Castellania Hotel Apartments

Хотелът се намира на красивия остров Тилос в селището Ливадия и е разположен само на 5 минути пеша от плажа и на 10 от централния площад.