Информация за Йонийски острови 


Йонийски острови са група от гръцки острови в Йонийско море с обща площ 2307 квадратни километра. Състои се от 6 големи и множество малки острови: Корфу (Керкира), Левкада, Кефалония, Итака, Закинтос, Китира и др. Срещу входа на Коринтския залив е разположена най-голямата част от Йонийските острови, включваща о. Кефалония - най-голям от цялата група със своите близо 1000 km2 площ. Там са още Левкада, Закинтос, Итака, както и по-малките островчета Меганиси, Каламос, Кастос и Атокос. Трите най-големи острова оформят широка дъга срещу входа на залива, издигайки върхове до над 1000 m. Тук е най-високата точка — планината Айнос на о. Кефалония, стигаща до 1628 m. Бреговете на тези острови са силно насечени, образувайки дълбоки заливи, които от древността са използвани за пристанища.
Йонийските острови са населени изключително с гърци. По-големи градове са Корфу (Керкира) (40 000 д. население), Агростоли (12 600 д.), Левкада (10 900 д.). Те образуват отделна префектура в административното деление на Гърция (без Китира), чиято столица е град Керкира. Климатът е влажен средиземноморски със значителни валежи през меката зима и горещо и сухо лято.
Важен отрасъл на икономиката е износът на плодове, зехтин, риболовът, както и различните видове туризъм.
Остров Итака

Итака е гръцки остров, разположен в Йонийско море, край североизточния бряг на Кефалония и на запад от континентална Гърция. Итака е с площ от 120 квадратни километри и малко повече от три хиляди жители. Той е от най-малките седем основни Йонийски острови, след Пакси.


Остров Кефалония

Остров Кефалония  е най-големият от групата на Йонийските острови с площ от около 800 кв.км. Разположен е в сеизмична зона.  Столица е Аргостоли. Населението на острова е около 42000 жители.
Летището се намира на 10 км от столицата.


Остров  Лефкада

Остров Лефкада, известен още като Левкада или Levkas, е един от групата на Eptanisa или "седемте" острови в Йонийско море в Западна Гърция. Освен Лефкада, на Eptanisa са Закинтос, Кефалония, Керкира, Пакси, Kythera и Ithaki. Лефкада е четвъртият по големина йонийски гръцки остров, след Закинтос, Кефалония и Корфу. Столицата също се нарича Лефкада. Островът е отделен от континенталната част само от един тесен канал, Drepanos, широк 50 метра. Съществува дълга алея и плаващ мост свързващ Лефкада със земя, което го прави заедно с остров Evia, достъпен с кола. 


Остров Корфу

Туристически атракции в Корфу включват археологически обекти, паметници, исторически забележителности, крепости, музеи, художествени галерии, както и редица живописни места. Островът има голям брой музеи, които трябва да бъдат посетени от туристите. Някои от най-популярните музеи са Археологическият музей, Византийския музей,  двореца Achilleon, исторически и фолклорни музей, музея Kapodistrias, музея на книжните пари, музея Olive Oil. Има някои много добри манастири, като на първо място трябва да поставите манастира в Палеокастрица. Общинската художествена галерия и Националната художествена галерия също са добро място за посещение.


Остров Закинтос

Закинтос е един от Йонийските острови. Той е най-южният и третият по площ и население остров от Йонийските острови. Пелопонес е на разстояние 9,5 морски мили от Пелопонес (от Килини от нома Илияс) и на 8,5 морски мили от най-близкия остров, Кефалония.