corfu1

Информация за остров Корфу 


Остров Корфу
Корфу е италианското име на гръцкия остров Керкира (или Коркира от латински) -  най-северен и втори по големина Йонийски остров с население малко над 100 хиляди жители. Корфу е разположен почти успоредно на континента на средно разстояние от приблизително 65 км. Северната, по-широка част е срещу албанското крайбрежие, Саранда, отделя ги пролив с ширина между 3 и 23 км. Северната част на острова хълмиста с най-висока точка планината Пантократор – 917 м. Южната част е по-ниска и тясна. Островът е много живописен и плодороден. Омир назовава седем растения, характеризиращи Корфу – маслина, круша, нар, ябълка, грозде, лавър, мирта.
В древногръцката митология Керкира се свързва с Посейдон – митът разказва как богът на морето се влюбил в Керкира, дъщеря на Асоп и речната нимфа Метопа и я отвлякъл на неизвестен дотогава остров, наричайки го на нейното име.
Във византийския период на острова се разпространило християнството. В същия период Керкира била подложена на набезите на готите и норманите. През 1147 година византийският император заедно с венецианския флот освобождават Керкира от норманите, но след това идва период на венецианско окупация, която продължава от 1386 до 1797 година.

Венецианците организират управлението на острова по свой маниер, пренасят своята култура и изкуство, застрояват столицата със сгради във венециански стил, възстановяват старите крепости. В този период на острова се засаждат огромно количество маслинови дървета, за да покриват нуждите на Венеция от зехтин. Венецианското управление защитило острова от турското владичество, което се простряло над цяла Гърция, а краят мусложил Наполеон, след като завоювал Йонийските острови през 1797 година.

Близо век след това, на 21 май 1864 г. Корфу, заедно с другите Йонийски острови става част от свободна Гърция. Въпреки разрушенията на двете световни войни, жителите му успяват да го запазят, съживят и той заслужено е сред известните туристически дестинации.Столицата Корфу


Град Корфу или Корфу таун е един от най-привлекателните градове в Средиземноморието. Разположен в средата на източното крайбрежие, той е като малък полуостров издаден в морето. Неговата неповторима красота идва от невероятното съчетание на архитектурни елементи, останки от различни култури, събрани в едно цяло. Старият град е най-големият в Гърция "жив" средновековен комплекс. Живописните стръмни улички водят към паметници, византийски църкви, венециански стълби и облечени в мрамор фонтани.
Някои части на града и по-голямата част от общината носят съвременен дух, но навсякъде може да откриете венециански, френски и британски следи, които напомнят, че турците никога не са завладявали Корфу.
Една от най-големите забележителности на града е площад Спианад. Смята се, че в цяла Гърция няма равен на него по красота. В църквата Св.Спиридон се пази огромен сребърен саркофаг с мощите на светеца покровител на града. Неслучайно на острова всеки трети жител от мъжки пол се казва Спиридон (на гръцки Спирос).
От този площад се виждат всички забележителности - старата крепост, свързана с венецианската окупация, дворецът "Св. Михаил и Георги", изграден с камъни от остров Малта за резиденция на гръцките крале. Едно от най-романтичните кътчета на града е архитектурният комплекс "Листон". Той е копие на парижката улица "Риволи", тъй като е построен от същия инженер Лесер. През деня сводестите прозорци и венецианските фенери създават особен уют в многобройните кафенета, а вечер запалват светлинни феерии.
Зад "Листон" са търговските улички на стария град с безброй магазинчета.

Дворецът Ахилео
В колоритното селце Гастури се намира дворецът Ахилео - лятна резиденция на австрийската императрица Елизабет (Сиси). Днес там могат да се видят много копия на гръцки статуи, две от които на Ахил, от където идва и името му. Дворецът се слави и със своята незабравима морска панорама.


Палеокастрица
На 26 км от столицата се намира Палеокастрица, най-красивото място на западното крайбрежие. Там се намира мъжкият манастир Зоодох Пигис (от 13 век), с действаща църква. Според легендата на мястото на Палеокастрица се намирал древният град Алкинос. На този бряг бродил Одисей, запленен от приказния остров. Когато корабът, на който отплавал за Итака, се завърнал отново тук, разгневеният Посейдон го вкаменил и днес скалата в морето е известна като "каменния кораб".Плажовете на Корфу


Гръцките плажове са наградени със син флаг от Европейския съюз за чисто море и крайбрежие, което означава, че са най-добрите в Европа.
Морето е чисто, топло и примамливо. Добре е да знаете, че най-прозрачната вода е на скалистите плажове, а най-топлата - на пясъчните.Местни обичаи
Пътешествието до Корфу не би било истинско, ако не се потопите до край в автентичната атмосфера, споделяйки някои от най-характерните обичаи на местното население.
Гърците пушат и пият кафе, при това в големи количества. Кафето се сервира черно с чаша вода. Маже да предпочетете - гликос (много сладко), метриос (средно), скетос (без захар). На острова фрапето е една от най-разпространените напитки. В Гърция смятат, че чай пият само болните хора, затова тук трудно ще намерите чай в заведение. Характерно е, че в някои от малките ресторантчета се позволява на посетителите да влязат в кухнята и сами да изберат какво да им бъде сготвено. Виното е най-разпространената напитка, след узото. На острова се предлага и ликьор от портокали. Светлият се прави от белени плодове, а тъмно-оранжевият - от цели. На вкус са съвършено различни. Традиционното безалкохолно питие в Корфу е джинджифилова бира (под влияние на Британската империя), популярни са още ликьор кум-куат с различни вкусове и мантолато.Кухня
Днешната кухня на Корфу има типичните за Средиземноморието характеристики (в основата са зехтина, зеленчуците, макаронените изделия, много билки и подправки), отразявайки различните влияния, които са минали през острова. Разбира се, кулинарните традиции са силно повлияни от морето и се предлагат много вариации при приготвянето на риба и морски деликатеси.
Общото за всички ястия в Корфу е, че са много вкусни. Храната и особено хлябът, са винаги добре осолени, тъй като в Корфу има много солници и солта е присъствала винаги във всяко домакинство.
След толкова много векове, имената на традиционните ястия на Корфу са останали почти непроменени. Освен категоричното венецианско влияние, има и гръцко, но в много по-ниска степен. Ето и някои от най-популярните местни специалитети:
Софрито (Венецианско софрито): Ястието включва тънко нарязани парчета пържено говеждо месо с бял сос от нарязан на дребно чесън, магданоз, бял пипер, бяло вино, сол и оцет. Сервира се с ориз или картофено пюре.
Пастицада: Това е най-популярната храна в Корфу, която се сервира на официални вечери и празненства. Приготвя се от говеждо месо (обикновено от бут), пълнен с нарязан на дребно чесън, магданоз, сол и пипер. За доматения сос се използват зехтин, лук, канела, карамфил, сол, пипер, индийско орехче, кимион и дафинов лист. Селската пастицада се прави от месо на петел, казват, че е добре приготвена само когато сосът е толкова гъст, че оцветява мустаците. Има вариации на пастицада с морски дарове, като например пастицада с омари.
Риба треска бианко: треска или акула с картофи, приготвени в тенджера с бял сос от фино нарязан чесън, магданоз, лимонов сок и черен пипер на зърна.
Бoрдето: Варен морски скорпион, акула или филе от риба треска, добре обезсолено, в червен лют сос (много червен пипер и люти чушлета), обилно полято накрая с пресен лимонов сок.
Цигарели: соте от градински зеленчуци с нарязан на ситно лук и чесън, сол и люти чушки. Отлично допълнение към островните вина.

Транспорт на остров Корфу


Извънградски и градски автобуси
Автобусният транспорт на дълги разстояния на острова се управлява от автобусната компания"KTEL".

Разстояния с автобус от столицата Керкира до:

• Agios Gordios (45 минути)
• Агиос Стефанос (един час и 30 минути)
• Aharavi (един час и 15 минути)
• Arillas (един час и 15 минути)
• Barbati (45 минути)
• Ermones (30 минути)
• Глифада (30 минути)
• Kassiopi (45 минути)
• Кавос (един час и 30 минути)
• Messonghi (45 минути)
• Палеокастрица (45 минути)
• Pyrgi (30 минути)
• Sidhari (един час и 15 минути)
• Spartera (45 минути)

Забележителности на остров Корфу

Музей на Palaeopolis
Адрес: град Корфу, Корфу, Гърция, GR
Тел: +30 26610 41369
Музеят на Palaeopolis се намира на южна страна на град Корфу, на полуостров Канони  и включва различни археологически останки и предмети.
Отворен: май до октомври, вторник до неделя - 08:00 до 19:30 часа

Общинска художествена галерия
Адрес: Св. Майкъл и Сейнт Джордж Палас, Palaia Anaktora, Kerkyra, град Корфу, Корфу, Гърция, GR
Тел: +30 26610 30443
Разположена в Двореца на Св. Св. Михаил и Георги, Общинската художествена галерия на Корфу съдържа голяма и впечатляваща колекция от произведения на изкуството създадени от художници в Корфу, а също и художници от 15-ти век по време на византийския период. Работно време: от вторник до неделя - от 09:00 до 17:00 часа

Palaio Frourio (Старата крепост / Citadel)
Тел: +30 2661 048 310
Palaio Frourio е в много добро състояние и често се използва за арена на редица водещи събития в Корфу и концерти. Центъра на крепостта разполага с обелиск, със своя собствена наблюдателница самия връх.
Работно време: денем - от 08:30 до 19:00 часа


Palaia Anaktora (старият дворец)
Разположен в северната част на Kato Plateia, Palaia Anaktora се състои от огромен комплекс от исторически, римски сгради и дворци, заобиколен от венециански укрепления и кули на замък. В миналото се е ползвал за настаняване на британските губернатори в Гърция.


Църквата на Агиос Спиридон / Катедрала
Адрес: Agiou Spyridonos, Корфу, Гърция, GR
Църквата на Агиос Спиридон е без съмнение е най-важната на Корфу и е построена преди повече от 400 години. Посветена е на светеца покровител на острова Агиос Спиридон ".
Работно време: дневно

Мостът Kaiser
Адрес: Св. Майкъл и Сейнт Джордж Палас, Palaia Anaktora, Kerkyra, град Корфу, Корфу, Гърция, GR
След придобиването на Achillion Palace, Кайзер Вилхелм II възложил препроектиране на ботаническата градина на двореца за да се свърже двореца с плажа.

Сидари
Сидари е разположен в северната част на Корфу и се отличава с отличните си плажове и оживения нощен живот.
Paleokastritsa hotel Corfu   
Хотелът е разположен в Палеокастрица, един от най-живописните райони на острова, построен в традиционен гръцки стил.


Hotel Sentido Aeolos Beach Resort Corfu   
на 12 км от летище Корфу на 10 км.


Hotel Primasol Louis Sun Corfu
В юго-източния бряг на прекрасния гръцки остров Корфу е разположен 4-звездния хотел Примасол Louis Hotel заобиколен от зелени хълмове и на кратка разстояние до плажа.


Messonghi Beach hotel Corfu  
Messonghi Beach се намира между селата Мораитика и Месонги , заобиколен от пищни цветни градини , с изглед към градина , само на няколко крачки от плажа, на 22 км от живописния град Корфу, на 22 км от летище Йоанис Каподистриас .


Mare Blue Aeolos Beach Resort Corfu   
Hotel Mareblue Aeolos Beach Resort е разположен на остров Корфу, Перама , на брега на морето , заобиколен от буйна растителност.


Hotel Marbella Corfu  
Комплексът се намира в село Агиос Йоанис 18 километра южно от Корфу и на 16 км от международното летище и пристанището на Корфу. С кола от хотела до Корфу отнема 25-30 минути . Периодично минава редовен автобус. Спирката е на 200 м от предната част на хотела .


Hotel Louiss Corcyra Beach Corfu   
Намира се в Корфу на Йонийско море с територия от 95 хектара красиви пейзажни градини и хубав плаж. Хотелът е уникално място за всеки вкус.
Удобно разположен на пясъчен плаж на Alykes само на 3 км от град Корфу и на 5 км от международното летище .


Hotel Kontokali Bay Corfu   
Kontokali Bay " се намира на 8 км северно от Корфу и летището  в живописен район на острова със спираща дъха гледка към Йонийско море. Само на 7 минути пеша от оживения курорт село Kontokali , където любителите на забавления ще намерите богат избор на таверни, ресторанти , барове, дискотеки. От Kontokali на всеки 30 минути има автобус до град Корфу.


Hotel Ionian Princess Club Corfu   
хотелът се намира в курортно селище Ахарави в северната част на остров Корфу, на 7 км пясъчен плаж.


Hotel Dassia Chandris Corfu   
Dassia Chandris хотел е разположен в малка област на Дасия , на 15 минути път с кола от основните атракции в Корфу, само на минути от магазините, баровете и ресторантите .


Elea Beach hotel Corfu   
Намира се в Дасия , на 12 км от град Корфу.


hotel Divani Corfu Palace  
Разположен в Канони , център на остров Корфу, на 15 км от Глифада и на 25 км от Палеокастрица . Най-близкото летище е на 3 км .


hotel Corfu Holiday Palace Corfu  
хотелът е разположен в Канони, на 4 км от град Корфу, на 2.5 км от летището. Заобиколен е от градини с борови, евкалиптови и кипарисови дървета


Corfu Palace Hotel Corfu   
хотелът е разположен в Канони, на 4 км от град Корфу, на 2.5 км от летището. Заобиколен е от градини с борови, евкалиптови и кипарисови дървета


Corfu Chandris hotel    
Corfu Chandris Hotel е разположен в Dassia, в непосредствена близост до един от най-хубавите градини на остров Корфу, само на няколко крачки от пясъчния плаж.


Aquis Sandy Beach hotel Corfu   
Намира се в St George South West , на 30 м от плажа, на 22 км югозападно от град Корфу и летището.


Aquis Agios Gordis hotel Corfu  
Хотелът има пясъчен плаж, на 12 км от летището и на 500 м от центъра на Агиос Гордис, който предлага пълна гама от удобства, от магазини до барове и ресторанти.


Aquis Capo Di Corfu  
Hotel Aquis Capo ди Корфу се намира в град Агиос Petri Lefkimi , на южния бряг на остров Корфу. Разстояния : Корфу - 40 км , Лефкими - 2 км.


Aquis Pelekas Beach hotel Corfu  
- Сити център - 35 км ;
- Летище - 11 кm;
- Плаж - 30 м


Hotel Akrotiri Beach Corfu  
Местоположение: Хотелът е разположен на 20 м. от плажа, на 22 км от град Корфу, столицата и на 200 м. от водолазен център. Механи, ресторанти, магазини и барове са на разстояние няколко минути.


Grecotel Eva Palace Corfu  
Разположен в село Комено на остров Корфу, този хотелски комплекс на първа линия до плажа предлага панорамна гледка към Йонийско море и град Корфу. Grecotel Eva Palace разполага с частен плаж и впечатляващ басейн с бар.


Belvedere hotel 3* Corfu  
Хотелът е разположен в Агиос Йоанис Перистерон. Пред хотела се намира главния път до столицата, Керкира, който го разделя с каменист плаж.