lefkada

Информация за остров Лефкада Остров Лефкада, известен още като Левкада или Levkas, е един от групата на Eptanisa или "седемте" острови в Йонийско море в Западна Гърция. Освен Лефкада, на Eptanisa са Закинтос, Кефалония, Керкира, Пакси, Kythera и Ithaki. Лефкада е четвъртият по големина йонийски гръцки остров, след Закинтос, Кефалония и Корфу. Столицата също се нарича Лефкада. Островът е отделен от континенталната част само от един тесен канал, Drepanos, широк 50 метра. Съществува дълга алея и плаващ мост свързващ Лефкада със земя, което го прави заедно с остров Evia, достъпен с кола. Той е заобиколен от девет сателитни острови, включително Меганиси, Кастос, Kalamos, Мадури и Скорпиос - острова на семейството Аристотел Онасис. Лефкада е с площ от около 300 кв. км, а бреговата линия от 117 км. Населението е от около 22,000 жители. Всяка година особено през летните месеци, хиляди туристи от Гърция и чужбина посещават Лефкада за да се насладят на мекия климат, красивите плажове, планините, чистото море, невероятните водопади, както и да проучат богата култура на острова и очарователните традиционни селища.

Климат на остров Лефкада


Лефкада се радва на характерен средиземноморски климат с предимно дъждовни, горещи лета и студени зими. Летният сезон започва през май и продължава до октомври. Най-горещите месеци са юли и август със средна температура от 25º C.
Най-важните забележителности на остров Лефкада
Нидри; средновековния венециански замък на Агиа Мавра; праисторическото селище  Nirikos; нос Lefkata; манастира Faneromeni, който е най-важният религиозен център на Лефкада; Археологическия музей; Църквата Агиос Йоанис Antzoussis; Водопадите Dimosari и много други туристически атракции. Живописното село Агиос Никитас, единственият крайбрежното село в цялата западна част на острова, се намира на 12 км югозападно от град Лефкада, в залива на едноименния залив. Това е традиционното село, хармонично включена в естествената среда, която поддържа и показва на разстояние от прекрасните характеристики на популярната архитектура.

История и архитектура на остров Лефкада


Лефкада е кръстена на белите скали (гръцки leukos = бял) на носа Lefkata в южната част на острова. Според митологията  поетесата Сафо се хвърлила в морето при нос Лефкада заради любовта към Фаон. Немският археолог Вилхелм Дорпфелд предполага, че Лефкада в действителност е била Итака и че дворецът на Одисей е разположен западно от Нидри на южния бряг на острова.
Най-добрите плажове на Лефкада

Има изобилие от красиви пясъчни плажове на острова, но най-популярните са Porto Katsiki на четиредесет и пет километра югозападно от град Лефкада в района на нос Lefkata и плажа Egremni разположен на около 30 км от столицата Лефкада заобиколен от скали. Двата плажа са добре организирани с чадъри, шезлонги и плажни барове. Други известни плажове на острова са Катисма, Агиос Йоанис, Нидри, Амоглоса и Порос Бийч.Alexandros Hotel lefkada
Хотелът е построен в традиционния архитектурен стил и се намира в източната част на остров Лефкада, на брега на морето в село Nikianas , на 10 км от град Лефкада.


Avra Beach Hotel lefkada
Разположен е на чакълест плаж в курорта Нидри. Нидри е популярен курорт с прекрасни плажове и красива природа. Центърът на селото е на 300 метра, а на 80 метра от хотела ще намерите магазини. Летище Aktion е на 45 километра.


Bel Air Hotel lefkada
Хотел Bel Air е разположен в Нидри, най-живописния и космополитен курорт на остров Лефкада. Той се намира на 17 км от град Лефкада и 30 км от летището.   


Kalypso Hotel lefkada
Агиос Никитас (Saint Никитас) единственото в цялата западна част на остров Лефкада е живописно, традиционно село, заобиколено от най-красивите плажове на Йонийско море. То е разположено на 12 км от град Лефкада и на 30 км от летище "Актио".


Lefkas Hotel lefkada
Хотел Lefkas се намира на брега на морето в град Лефкада остров Лефкада, Гърция.


Nefeli Hotel lefkada
Хотел Nefeli на остров Лефкада е построена в традиционен Йонийски стил в село Агиос Никитас. Агиос Никитас се намира на западния бряг на острова. Хотел "Нефели" се намира в центъра на селото, на главната пешеходна алея и на 80 м. от морето.


Porto Ligia hotel lefkada
Хотелът е разположен в залива на Лигия. Лигия е добре известно рибарско селище с живописно пристанище на изток от острова, на 5 км южно от града и на 10 км северно от космополитния Нидри.


Tesoro Hotel lefkada
Хотел Tesoro се намира в крайморското село Никиана.


Vergina Star Hotel lefkada
Хотелът се намира на едно от най-красивите острови в Йонийско море, Лефкада, в село Никиана. Това е зелено място, пълно с природни красоти и прекрасни плажове (само на 250 метра от морето).