Информация за остров Евия 


Evia (или Евбея) е вторият по големина остров в Гърция след Крит в източната част на Средиземно море. Той се намира само на 80 мили северно от Атина, и се простира по протежение на северното крайбрежие на Атика. Разделен е от континента от пролива Evripa, в близост до столицата на острова Халкида стесняваща се до 14 метра - на това място е построен мост. Протокът Evripa (Evripos) е известен с факта, че на всеки 6 часа с приливите и отливите, течението застива за кратко, а след това водата се втурва със скорост по-висока от 8 мили в час, но в обратна посока . Според легендата, тук се е удавил Аристотел, опитвайки се да разгадае мистерията на протока. Вътрешната част на острова е покрита с вековни масиви от бор и смърч. Красивите плажове са защитени от вятър и вълните на Егейско море с подводни скали. Сред смълчаните планински клисури изригват с голяма сила минерални горещи извори. Освен плажа, тук е популярно и балнеолечението, в съчетание с богатите екскурзии както на острова, така и на континента - до Атина, Делфи, Метеора и други забележителности в Централна Гърция.На 172 km северно от Халкида се намира курортния град Edipsos (Edeps), с най-известните горещи извори. Те, според древногръцката митология, се използват за възстановяването на Херкулес. През римската епоха за лечение и възстановяване идва римският пълководец Сула, както е видно от Thermae Sylla с красивите арки. Водата в Terme Сила съдържа малка концентрация на радон. Тези горещи източници на радон са идеални за лечение на ревматични заболявания, гинекологични и ендокринни нарушения, заболявания на сърдечно-съдовата система. В допълнение, местната вода е добра и за козметични процедури, така че все по-популярен е комплексът Thermae Sylla SPA.
В близост до град Кими (70 км от столицата Халкида) са Sycamores Honevtiko - известни СПА и популярни клиники. На ръба на скалата на север от тези места се издига женския манастир Мони Сотира (XVII в.).
Каристос
В южната част на остров Евбея в подножието на планината Oxи и залив във формата на подкова е разположен град Каристос. Той е смятан за един от главните курорти в Евия. Близо до пристанището има венецианска крепост от 13-ти век. Точно на север по склона на хълма край село Graben се извисяват древните кули Karista и добре известната със своя мощен флот венецианска крепост на замъка Rosso. Той предлага прекрасна гледка към морето и планината Охи, на върха на която е известният Drakospita – домът на дракона, изграден от солидни каменни блокове с височина до 15 метра. Смята се, че това е храмов комплекс, посветен на Хера и Херкулес. Друг много популярен курорт е Еретрия.

Забележителности на остров Евия

Столицата на острова Халкида е красив модерен град, израснал на мястото на древното селище. В стария квартал Кастро, разположен на брега се забелязват следи от венециански и турски постройки. Основни забележителности са - синагогата от 19 в., джамията Емир Zade от 15 в. с мраморен фонтан и църквата Агия Параскеви от 13 в. - огромна базилика с интериорни тенденции в различни стилове, планинската крепост Karababa Furka с великолепна гледка към града и залива, Археологическия и Етнографския музей, Градската художествена галерия, стъпила върху средновековен акведукт. Според легендата, Халкида е дъщерята на речния бог Асоп. На 22 км югоизточно от столицата е град Еретрия, където е пристанището. В града има добре запазен участък от стената на Акропола, останките от агората, светилището, посветено на бога на виното Дионисий, античния театър. В областта Elimnion неуморен пътешественик ще открие много исторически места: Kehries, планината Gorgol, славната древна църква Агия Параскеви, с. Skepasti. Наблизо се намира в живописния град Дафне и старата църква на светите апостоли Петър и Павел. Limni - митичния град, където, според легендата, Зевс и Хера са се оженили. Лимни днес е едно от най-живописните селища на остров Евбея, тих град с богат островен колорит, традиционни кафенета, пъстри улици и дворове, пълни с цветя.
На 70 км от  Халкида е Кими, чиито великолепни сгради в неокласически стил разкриват активност в търговията с коприна, която се развива по площадите на града в продължение на векове. Сбирка на местната копринена бродерия е представена в Етнографския музей.
В момента има общо 16 манастира. Едно от най-важните места за поклонниците е Църквата на Св. Йоан Руски в с. Прокопий на север. В храма са мощите на Св. Йоан Руски, донесени от Кападокия през 1925 година. Християни от цял свят идват да се поклонят на светеца и да го помолят за помощ в трудни времена.

Транспорт остров Евия


Столицата на острова, град Халкида е на 88 км от международното летище в Атина "Елефтериос Венизелос". До Евия можете да стигнете по един от двата моста (стария с дължина от 14 метра, в центъра на града, както и новия с дължина от 600 метра). Има фериботи от острова до континента в различни точки: Рафина - Karistos или Marmari Arkitsa - Едипсос, Glyph (Фтиотида) - Agiokampos, Agia Marina - Almiropotamos, Oropos - Еретрия и Волос - Кими.
Халкида също е свързана с гръцката столица. Целият остров е със средиземноморски климат. В района има умерено горещо лято със средна температура от около 28-30 ° C и влажна зима, когато температурата слиза под 5 ° C.
Hotel Kymi Palace Evia

Kymi Palce предлага изглед към старинното пристанище на Кими и разполага с климатизирани стаи с морски изглед.


Anastasia Hotel Evia

Централно разположен в Karystos-Evia хотел Анастасия е на 3 минути пеша от Западна бряг.