Информация за остров Крит 


Крит е най-големият гръцки остров с площ от 8336 км², и петият по големина в Средиземно море, разположен в най-южния край на Гърция. Населението му е над 600 000 души. Най-големият град е Ираклион, който е и столицата. Други важни градове на Крит са Ханя, Ретимно, Перама, Вамос, Агиос Николаос и Йерапетра.
Крит има важно за Средиземноморието местоположение. Отдалечен е на 110 км от Европа, 175 от Азия км и 300 км от Африка. Населяван от древни времена, той разполага с многообразни исторически и географски забележителности, поради което островът е известна туристическа дистинация.
Остров Крит е известен с великолепните си плажове, които привличат милиони посетители от чужбина. За любителите на белия пясък и кристално чистите морски води са подходящи плажовете в югозападната част на остров Крит, където се намира плажът Елафониси. Макар и не много голям, той е сред най-добрите плажове на планетата и е едно от местата в света, които задължително трябва да посетите ако сте почитатели на морския туризъм.
Крит е едно от най-развитите и богати места в Гърция. Има развита икономика, която разчита основно на сектора на услугите и по-точно на туризма. Всяка година милиони туристи от цял свят посещават Крит и по този начин най-важният експортен продукт е самият остров. Това се отразява на всички сфери от обществения живот – като се започне от качеството на инфраструктурата и се стигне до търсенето и предлагането на недвижими имоти тук. Освен туризма, другия много важен сектор е селското стопанство. Важни продукти са цитрусовите плодове и маслините. За разлика от туризма, който се развива по крайбрежието обаче, селското стопанство е застъпено в по-вътрешните части от Крит.

ПОЧИВКА НА ОСТРОВ КРИТ