samothraki-beach

Информация за остров Самотраки 


Самотраки е сравнително малък остров в Северно Егейско море, близо до Турция, с основен принос за световната култура чрез великолепната скулптура на Нике (Victory), която е дала лице на автомобилите Rolls Royce. Островът е бил обитаван първоначално от пеласгийци и карианци, а по-късно от траки. Самотраки е бил превзет от персите през 508 г. пр.н.е. и по-късно премина под атински контрол и става член на Делянската лига през 5 век пр. н. е. След това става част от Македонското царство, а с битката при Пидна добива независимост до 70 г. сл. Хр, когато преминава към римляните. Когато византийците превземат Самотраки, храмовите празници биват забранени, миграцията към планините във вътрешността довела до изоставяне на стария град и острова запада. От 1430 и до 1457, островът е бил управляван от венецианците, а след това е завладян от османците до войната за независимост през 1821. Островът става част от  Гърция през 1913 г. след Балканската война. Градове и села в Самотраки
Кариотиса: Това е главното пристанище на островСамотраки. Това малко селище се състои от дълга тясна улица, която минава покрай пристанището. Много кафенета, ресторанти, нощни клубове и се намират тук заедно с магазини за сувенири.
Столицата на острова е Hora. Therma : Това селце се намира на около 14км от пристанището.
Самотраки има по-студен климат в сравнение с повечето острови. Зимата е с ниски температури и валежи, а пролетта мека и слънчева. Лятото е горещо, но температурите не нарастват толкова високи, колкото на Цикладските острови.

Забележитерности остров Самотраки


Най-известната забележителност на острова е Светилището на Великите богове. Най-известният артефакт е 2,5-метрова мраморна статуя на Nike, сега известна като Winged Victory от Самотраки, датираща от около 190 г. пр. Хр. Тя е била открита на парчета на острова през 1863 г. от френския археолог Чарлз Champoiseau и сега се намира в Лувъра Париж.Древният град руините на които се наричат Palaeopoli ("стария град"), е разположен на на северния бряг на острова.
Планината Фенгари (Saos в древността): За да се изкачите до върха с височина 1 624 метра е определено предизвикателство. Пътеката започва от Hora и ще ви отнеме около 6 часа за да стигнете до върха откъдето гледката е изключителна. Според Омир , бог Посейдон веднъж седнал на този връх, за да наблюдава Троянската война.

Плажове остров Самотраки


Loutra (Therma): Това е първия курорт на острова още от римско време, поради своите терапевтични, богати на минерали термални извори.
Kipos: Този каменист плаж е с дължина 1 километър разположен в източния край на острова.
Можете да стигнете до Kipos с автобус.
Vatos : Този зашеметяващ пясъчен плаж е достижимо само чрез с лодка или няколко часа пеша от Pahia Ammos
Pahia Ammos : Този плаж се намира на южния бряг около 15 километра от Кариотиса и е един от най-популярните плажове на острова. Това е превъзходен 800 м участък от едър пясък, сгушен между две скали, които навлизат в морето. Плажът е организиран и достъпен с автобус или кола от Камариотиса.

Транспорт остров Самотраки


Море: През лятото до Самотраки има редовни фериботни връзки от Александруполис (2 часа), Кавала (4 часа) и Лимнос (3 часа). Има и бърз ферибот между Самотраки и Александруполис (1 час).
Придвижване в Самотраки
Автобус: По време на лятото има най-малко четири ежедневни автобуси от Кариотиса да Hora и Лутра, чрез Палеополи .
Archondissa Hotel-Samothraki Island  
 Намира се на брега на морето на остров Самотраки.


Axieros Hotel-Samothraki Island  
 Axieros Hotel е разположен на 12 км. от столицата Хора


Kastro Hotel Samothraki  
Хотелът се намира в северозападната част на остров Самотраки, в местността Палеополис и е на 5 километра от пристанище Камариотиса.


Kymata Hotel-Samothraki Island  
 Kymata hotel е разположен на 10 метра от плажа в Палеополи и е заобиколен от градина.


Mariva Bungalows Samothraki
 Mariva Bungalows се намира в северната част на остров Самотраки, само на 1 километър от плажа и на 4 километра от река Фоняс.


Niki Beach Hotel-Samothraki Island  
 Хотелът се намира в Камариотиса, на 500 метра от пристанището на Самотраки и на 10 метра от плажа.


Samothraki Village Самотраки  
 Разположен в местността Палайополис


Yliessa Hotel-Samothraki
 Hotel Villa Yliessa се намира на остров Самотраки 120 метра от плажа в село Makrilies


Samothraki Beach
на 6 км от селището и пристанището Камарьотисас, на 8 км от столицата на острова Хора.