agistri2

Информация за Саронически острови 


Сароническите острови са много популярни гръцки острови за летни и уикенд почивки. Това е така, защото са най-близките гръцки острови до Атина. Егина, Порос, Хидра и Спецес са се развили много в областта на туризма през последните години, докато остров Агистри не е толкова известен. Кристална вода, отпускащата атмосфера и дългата история са най-отличителните характеристики на Сароническите острови, всеки от които притежава различни характеристики. Порос е чудесен за ветроходство, Остров Хидра има невероятна архитектура, остров Спецес се откроява с елегантните имения, а остров Егина е идеален за семейни почивки.

Ферибот до Саронически острови
Остров Агистри

Карпатос е втория по големина остров от Додеканезите след Родос. Наричат го още тайнствения остров. Разнообразната природа го прави един от уникалните гръцки острови - планина с най-висок връх Ластоса достигащ 1200 м., борови гори спускащи се по склоновете и чудесни плажове. Pigadia е столица на Карпатос. Характерни постройки са традиционните къщи от камък и изпълнените с цветя балкони и прозорци. Чудесни места за посещение са селището Менетес-родно място на много местни музиканти, древното селище Аркас с отломките от Акропол и останките от древна християнска църква:4-5 в. , Селището Апери -културно средище на острова. Удоволствието няма да е пълно, ако не сте посетили плажовете Амос, Афоти и Вронтис.


Остров Егина

Красивият остров Калимнос е център на любителите по алпинизъм и подводното плуване. Тук се намира единствената в Гърция държавна школа по обучение в подводно плуване. Препоръчително е да посетите чудесните плажове в Телендо, Плати и Псеримо, археологическия музей, музея на морските находки - Валсамиди, морския музей и замък построен през 11 век с разположени в него 10 малки църкви. Може да посетите острова ползвайки самолет или ферибот от пристанището Пиреа, както и от пристанищата на Кос, Лерос, Патмос и др.


Остров  Порос

Остров в юго източната част наЕгейско море влизащ в групата на островната група  Додеканези. Най-близкия съседен остров е Аморгос - на 36 км. В западната част е столицата Астипалея/стар град/, а на южния и северен бряг са разположени малки те рибарски селища Аналипси, Вати и Ливадия.. Някои от най-популярните плажове са Мармара, Вати и Трия. Население около 1400 жители. На острова може да се пристигне със самолет от Атина или ферибот от Пирея, Цикладите,  Родос и други острови на Додеканезите.


Остров Спецес

Патмос e малък остров в югоизточната част на Егейско море, на 70 км южно от Турция, един от южните Споради. Крайбрежието  е с дължина от 63 км, но малко са подходящите за плаж и къпане места. Островът е скалист и почти обезлесен. на острова живеят малко повече от 3000 души ангажирани в селското стопанство, отглеждане на маслини, плодове и зеленчуци. Обикновено туристите стигат до Патмос с круизни кораби и остават за няколко часа. Затова тук цари спокойствие. За него е характерен средиземноморският климат.


Остров Хидра

Лерос е остров в южната част на Егейско море - част от островната група Додеканези. На север от него е Патмос , а на юг остров Калимнос. Разстоянието от острова до главното пристанище в Гърция е 179 морски мили, а до крайбрежието на Мала Азия - 7 морски мили. Площта му е 53 кв.км., А дължината на плажната ивица около 70 км. Един от най-известните заливи на Лерос се нарича Лакки и по време на Втората световна война е използван за морска база благодарение на подходящото си местоположение, а сега е най-голямото естествено пристанище. Други представляващи интерес заливи са Алинта, Ксерокамбос и Пантели. Природата на острова е много разнообразна. Основни селища са столицата Агиа  Марина и град Лакки. Най-отдалечените селища от столицата са рибарските селища Парфени на север и Ксирокамбос на юг, който не са много привлекателни за туристите.