Aegina1

Информация за остров Егина 


Егина се намира на 17 морски мили южно от Пирея почти в центъра на Сароническия залив. Подводни криле отнема около 35 минути, за да достигнете до Егина, а с ферибот се пътува за един час. В Пирея фериботите и подводните криле са разположени в порта E8. Ако пристигнете в Пирея с метрото от Атина, след като излезете на гарата и пресечете оживената улица към пристанището завивате наляво. Gate E8 е на по-малко от пет минути пеша от основната HSAP станция. Комети са най-бързият начин да стигнетя до Егина (35 минути; 8,50 евро), но ако имате кола, трябва да се качите на  един от многобройните фериботи (около 4,50 евро за пътниците и 8.00 евро за лек автомобил). От Егина можете да хванете фериботи и подводни криле за Метана (20 км), Порос (на 27 км), Hydra (56 км ), и Спецес (84 км), така че е възможно да се посетят няколко острова в рамките на един ден, но най-добре с 1 нощувка- например на остров Хидра.
Егина е една от най-популярните туристически дестинации, тъй като е най-близкия остров до Атина (само 16,5 морски мили от пристанището на Пирея). Според митовете островът е взела своето име от нимфа, дъщеря на речния бог Асопос! От 1827 до 1829 Егина града е временна столица на новосъздадената гръцка държава. Именно по време на този период, под управлението на Йоанис Каподистриас са построени впечатляващи неокласически имения, които днес са важни туристически атракции. Въпреки че острова е малък може да се похвали с голям брой забележителности и природни красоти, акцент на който е известния храм Aphea. Той образува равностранен триъгълник с Партенона и Храма на Посейдон в Сунио, така наречения"свещен триъгълник" на древността. Столицата на острова се откроява със своите добре запазени сгради. В Егина можете да намерите китни селца с отличителен традиционен характер, като Kypseli и Vagia както и организирани туристически курорти като Агия Марина, Пердика, и Сувала. Той е заобиколен от множество по-малки острови (Мoni, Metopi Diaportia, Lagouses, Кира, Dorousa, Spalathonisi, Anonyma), до който може да се стигне с лодка от пристанището на Егина.

Забележителности на остров Егина


По време на престоя си на острова, можете да посетите следните музеи и забележителности:
Музеи:
Археологическият музей
Исторически и фолклорен музей
около храма на Aphеa
музей Христос Капралос
Kapodistrias Residence

Древни паметници и стари манастири:
Храмът на Атина Aphea
В близост до Агия Марина построен около 500 г. пр. Хр. Е разположен Дорийския храм на Атина Aphea - най-важният паметник на острова. Най-впечатляващата част на храма са прекрасни изваяни фронтони, голяма част от които са представени в Glyptothek в Мюнхен. Изкопните находки са изложени в Археологическия музей на Егина.
манастир Свети Нектарий
Близо Palaiochora, по пътя към Souvala, се намира внушителния манастир Ayios Нектариос, един от най-големите манастири на Балканите. Той е построен през 20-ти век (между 1904 и 1910 г.) на мястото на малък византийски манастир.
плажове на острова:
Пердика, тих каменист плаж в традиционното село
Souvala, характерен с  топлите си, лечебни води, подходящи за лечение на rheumatisms
Агия Марина, космополитен организиран туристически курорт с много хотели, стаи под наем, плажни барове и ресторанти
Marathonas, два пясъчни плажа, един до друг, на 4 км от града
Vayía
Angela Hotel Aegina

Angela Hotel Агиа Марина се намира в Агия Марина и предлага на гостите интернет,24-часова рецепция, велосипеди под наем и експресно настаняване и напускане.


Rachel Hotel Aegina
Разположен в центъра на Агия Марина в Егина и само на 40 метра от пясъчния плаж, семейният хотел Rachel разполага с бар и телевизионен салон.


Katerina Hotel Aegina
Хотел Katerina се намира сред борови дървета, на 300 метра от пясъчния плаж на Агиа Марина в Егина.


Hotel Afea Aegina
Aphaia Hotel се намира на главната улица на Агия Марина и е лесно достъпен.


Xanthippi Hotel Apart Aegina
Намиращ се в Souvala, този апартхотел е разположен на 4.5 км от манастира Свети Нектарий и  на 4.8 км от Профитис Илиас Париш. Капралос музей и Археологическия музей на Егина са на около 10 км от хотела.