Spetses1

Информация за остров Спецес 


Spetses, е известен със своята военноморска традиция, както и приноса към войната за независимост от 1821. Островът е успял да запази индивидуалните традиционни характеристики. Живописното старо пристанище и туристическия и търговски център Дапия са търговски марки на столицата. Най-доброто време за посещение на Spetses е през септември, когато се провежда"Armata"- впечатляваща възстановка на битка провеждана още от 1931. Богатата история и морските традиции на острова се отразява на множество забележителности, които си струва да посетите:
• Къщата на Bouboulina
Построена в края на 17 век, сградата е оформен като буквата Π. Bouboulina е героиня, която играе важна роля във войната за независимост от 1821. Посетете дома си, който в момента работи като музей, за да се възхитите от дърворезбата на флорентинския таван, мебелите от 18-ти и 19-ти век, интересната колекция от стари оръжия, фин порцелан и редки книги.
• Къщата на Hatzigiannis Mexis
Днес къщата е музей, който показва реликви от войната за независимост, писма, написани от герои от войната, като Колокотронис и Атанасиос Диакос, колекция от народното изкуство и мощите на Bouboulina. Къщата е построена между 1795 и 1798 и е дарена на гръцката държава през 1938 г. от наследниците на семейството Mexis. Обектите на дисплея показват повече от 4000 години от историята на острова.
• Църквата на Panayia Armata
Селската църква е била построена между 1824 и 1830 в чест на победата на гръцките воини срещу Османската флота.
• Катедралата Агиос Николаос
Катедралата на острова е от голямо историческо значение, тъй като това е било мястото, където е повдигнат на 3 април 1821г. флага за независимост на острова. Там са държали мъртвото тяло на Пол Бонапарт, племенник на Наполеон Бонапарт, който се е бил на страната на гърците  в бъчва ром в продължение на цели три години!
Други забележителности са: Военния мемориал, часовника на площад Rologiou, и училището Anargyreios Korgialeneios. Разположено в района на Kounoupitsa, днес в него се помещава център за екологично образование.
плажове на острова:
• Ayioi Anargyroi: Един от най-големите плажове в югозападната част на острова с чисти и дълбоки води. Той предлага и съоръжения за водни спортове. • Агия Параскеви: пясъчен плаж, разположен в западната част на острова, на 12 км от Дапия. Той взема името си от близкия параклис на Агия Параскеви. Съоръжения за водни спортове са на разположение. • Агия Марина: 2 км югоизточно от Дапия, това е най-известният плаж на острова! пясъчен, организиран с много плажни барове и ресторанти. Туристите пристигат тук с лодка или с автобус. • Xylokеriza: усамотен плаж на 8 км от Дапия, в юго-източната част на острова, достига се предимно с лодка. • Vrеllos: красив пясъчен плаж в западната част на острова. Заобиколен от гъста борова гора, не е чудно, че се нарича "Райски плаж". Плажът е идеална отправна точка за след пешеходен маршрут към Profitis Елиас, най-високата точка на острова. • Zogeriа: с борови дървета, които се простират до плажа и лазурните води. Според местните е най-красивия плаж на острова. Ако времето позволява, можете да се насладите на спираща дъха гледка към целия път до Нафплио!
Как да стигнем Островът е достъпен с лодка или Flying Dolphin от пристанището на Пирея или от Хидра, Егина и Pоros. Друг вариант е да пътувате с кола или с автобус до пристанището в Пелопонес и да наемете лодка от там (разходка с лодка трае само 15 минути).
Poseidonion Grand Hotel Spetses 5*Удобно разположен в Дапия в пристанището на Спецес, Poseidonion Grand Hotel се намира в близост до много барове, ресторанти и магазини.