Ikaria1_Karkinagri

Информация за остров Икария 


Икария предлага лековити извори, прелестни плажове и легендата за Икар, откъдето идва името му. Намира се на запад от Самос, на север от Патмос, има продълговата форма, която е дала древното му име Dolicho Makris, което означава дълъг. Друго старо име на острова е Ihtioessa, означаващо риба и получено заради богатия улов в тези води. Името Икария идва от сина на Дедал, който според популярния мит е паднал в морето около острова. Това е идеалният остров за спокойна и възстановяваща почивка, не само заради непокътнатата природа и минералните извори, а заради тишината и липсата на оживени курорти. Икария е само на 19 км от остров Самос, от който можете да стигнете с кораб. От пристанището на Пирея в Атина ще отнеме 10 часа от пристанището в Кавала - 25 часа.
Климатът е типично средиземноморски: лятото е горещо и сухо, смекчено от близостта на морето. Зимата е мека и дъждовна. Средната температура през лятото е 24-28 ° C през зимата - от 5 ° C до 11 ° C. Най-благоприятното време за посещение е от март до октомври.
Плажовете на остров Икария
Основна атракция на остров Икария освен фантастичната природа са неговите плажове. Най- популярни сред туристите са: Fitema, Агия Параскеви, Armenistis Demonopetra, Kambos, Ливади, Nas, Oрмос нимфи​​, Приони, Терма, Керамика, Лефкада, Фарос.
СПА
Остров Икария е добре известен далеч извън границите на Гърция с термалните си минерални извори. Има осем източници с различна температура на водата (достигащи 58 ° C): Топлина, Hlio Terme Askilipiu, Св. Кирико Спилеу Памфили, Kratsa, Artemidos и Apollonos. В състава на минералните извори на Икария присъстват радон, натриев хлорид и много други минерали и водата се използва за бани и за пиене. Препоръчва се за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, кожата, черния дроб, бъбреците и в гинекологията. Смята се, че първите терапевтични свойства на термалните извори на Икария са описани от историка Херодот, който ги нарича"води на безсмъртието".
Градове и курорти
Столицата на острова, град Агиос Кирикос привлича туристите с археологически и етнографски музей и църквата на Св. Кирик. На 2 км североизточно от столицата е курортът Фарм с лечебни извори, стигащи чак до плажа. В близост са руините на древния акропол. На 2 км югозападно от Агиос Кирикос е разположен друг спа курорт. Наблизо е манастирът Благовещение. Най-добрата панорама се разкрива от планината Фитр, извисяваща се над столицата. Склоновете й са покрити с дива растителност, с един поглед може да се обхванат града, околните селца и блестящото на слънцето море. Главна особеност на местната архитектура са монументалните къщи, покрити с каменни плочи, които осигуряват прохлада и в най-горещите дни. Изгледът от планината е много живописен. Evdilos е старата столица на острова, сега - второто пристанище, откъдето тръгват фериботи до континенталната част и до други острови в Егейско море. Неговите сгради са в неокласически стил, известен е с руините на древния Kambos Inoi, църквата "Св. Irene и археологическия музей. От древни времена има славата на най-плодородна част от острова. Тук са останките от Римския одеон (Knservatorii), построен през I век. Yaliskari е малък крайморски град с прекрасна гледка и с внушителната църква Възкресение. Тук са и най-добрите плажове в Икария - Mesakti и Ливади.
Langada е едно от най-старите селища на Икария, обитавана от началото на византийската епоха. Живописният залив и градче Нас се намира се точно над дефилето Халари - биорезерват, защитен от Натура. Това е място за почивка на десетки защитени видове птици, които долитат тук по време на сезонната миграция. Dracaena е друг древен град, добра точка за наблюдение на морския път между Икария и Самос. В непосредствена близост до древния акропол се извисява църквата "Св. Георги" в предната част на усамотен плаж. Манастирът Мунда е построен в средата на боровата гора във Вафес, а великолепното изкуствено езеро е в перфектна хармония с пейзажа. Внушителната крепост Koskinen  е била построена за защита на острова от византийските нашественици. Разположена на един от най-високите върхове на острова, откъдето се открива невероятна гледка. Вътре в замъка има малка църква "Св. Георги". На острова е голям брой различни видове пещери, някои от които все още не са изследвани.
hotel Atheras Ikaria
Разположен в центъра на град Evdilos
Плаж на 50 метра.


Kerame Studios & Apartments Ikaria
Този апартхотел се намира в непосредствена близост до Замък Koskina и Yaliskari Beach.


Erofili Beach Hotel Ikaria
Erofili Beach Hotel се намира в живописното рибарско село Armenistis до възхитителните плажове на Ливади и Месакти, считани за едни от най-красивите плажове на Егейско море.


Cavos Bay Hotel and Studios Ikaria
Cavos Bay е построен на шест нива на живописен залив в селището Armenistis от Северното крайбрежие на остров Икария.