lemnos1_rixa_nera

Информация за остров Лемнос 


Лемнос е вулканичен остров в Егейско море. От гръцката митология Лемнос е известен като островът на Хефест, богът на огъня. Тъй като бил грозно и сакато дете, затова майка му го свалила от Олимп и изоставила на острова, но местните жители се погрижили за него, а в замяна той им дал огъня и създал ковачниците. Митът разказва, че на Лемнос от любовта между амазонките и аргонавтите на Язон, произлезли минойците.
Как да стигнем до там.
Има ежедневни полети от Атина до местното летище в центъра на острова. По море: пристанището е в южната част на острова, град Myrina. Фериботи ежедневно свързват района с Piraeus, Рафина, Лесбос, Хиос, Кавало, Psarou, Солун, Александруполис, Самотраки, Патмос, Скирос и южния съсед Агиос Ефстратиос. Климатът е типично средиземноморски. Туристическият сезон продължава от май до октомври: лятна температура е 26-28 ° C, през зимата пада до 5-10 ° C.
ПлажовеВъпреки, че Лемнос  не е сред най-популярните туристически дестинации в Гърция, притежава отлични плажове, някои от най-добрите в североизточната част на Егейско море. Повечето  се намират в околностите на Myrina: заобиколения от вулканични скали Агиос Йоанис, девствения Avlonas, живописния Танос, Platy Romaikos Ялос, с много възможности за водни спортове.Има множество малки семейни хотели, стаи и апартаменти и почти нулева престъпност. Още от времето на Аристотел местното мускатово вино се счита за най-доброто в Гърция. То се прави от много стар и рядко срещан сорт грозде Лимни.
Развлечения, екскурзии и забележителности.
Уникалното местоположение на острова на кръстопътя на морските пътища довежда тук много завоеватели. Археологическите разкопки са разкрили, че е бил обитаван от средата на неолита. Това се доказва от останките на древния град Полиохни в югоизточната част на острова, основан през 4-то хилядолетие пр. Хр. Той е бил обитаван в продължение на хиляди години и се смята за най-старото организирано селище в Европа. Сред другите древни селища на острова, известен с останките на свещени сгради, датиращи от 1-во хилядолетие пр. Хр., а градът на Хефест е от 5-ти век пр. Хр. Столицата на острова, град Myrina е основан от персите през 6-ти век пр. Хр. Името му идва от съпругата на първия крал на Лемнос. На полуостров, близо до съвременната столица е изоставената византийска крепост Кастро. На отсрещния хълм, от другата страна на залива на пристанището е гръцката православна църква. Mudros, второ пристанище и старата столица на острова се намира на 27 km югоизточно от Myrina на брега на залива. Забележителности: Църквата на Благовещението и казашкото гробище, възстановено преди няколко години. На 33 км от Myrina и на 9 км от Mudros е Полиохни - се най-значимият археологически обект на Лемнос.
Varos Village Lemnos
Намира се в центъра на острова. Летището е на 5 мин. с кола.  


Porto Plaza Hotel Lemnos
Porto Plaza Hotel Beach Resort (построен през 2010 г.) е разположен на Агиос Йоанис Kaspakas, близо до Myrina, столицата на остров Лимнос.