lesvos1

Информация за остров Лесбос


Остров Лесбос е третият по големина гръцки остров и популярен курорт, прославил се със своите художници и поети като Одисеас Елитис, Теофил, Сафо. Известен е с производството на висококачествен зехтин, маслини, сирене, узо. Летище Одисеас Елитис се намира в югоизточната част на острова, на 8 км от столицата Митилини. Освен ежедневните полети от Солун и Атина, островът е лесно достъпен по море. Големи круизни компании осъществяват връзка между Лесбос и Атина, например NEL Lines. Билетът за трета класа без легло е от порядъка на 40 евро, първа класа с легло и телевизия струва около 120 евро. Плаването отнема между 11 и 13 часа. Между Митилини и турското пристанище Айвалък също има ферибот, през лятото всеки ден, през зимата няколко пъти седмично в зависимост от времето. Цената на еднопосочен билет е 40 евро, двупосочен – 50 евро, за лек автомобил – 70 евро. Отнема около час и половина в посока.

Плажове на остров ЛесбосНай-добър плаж близо до столицата е Vigla, разположен на 5 км. На 12 км се намира друг приятен курорт - Kratigos. Агиос Ermugenis е живописен залив на входа към залива Гера, който е "затворен", така че да прилича на езеро с прекрасна панорама към морето. Най-големият залив е Kalona с живописни рибарски селца и пясъчни плажове. Vatera е може би най-доброто от пясъчните плажове на остров Лесбос. Ayres Rock е място, до което може да се стигне с автобус от столицата,  известно с огромен пясъчен плаж. Близо до него се намират останките на древните Ayres и две раннохристиянски базилики от 5 век. Seagram е най-западната точка на Лесбос. Това е очарователен залив, над който се издига крепост.

Развлечения, екскурзии и забележителности на остров ЛесбосМитилини, столицата на острова е живописно градче с красив замък, който се издига на хълм близо до центъра. Струва си да посетите църквата на Свети Ферапонт  от 19-ти век, в която е разположен Византийският музей и катедралата "Св. Атанасий" от 17 век, археологическия и етнографския музей. Северозападно от града, на хълм, са руините на античния театър - един от най-големите в Гърция. На 4 км от столицата, в село Varia е Музея за съвременно изкуство -Elevferiadisa Teriada. Манастирът Limonos е сред най-значимите в Лесбос, построен през 1523 и център на образованието в годините на турското владичество. Има още един манастир, Ipsilu, древен византийски манастир, построен през 9-ти век в горна Ordimna. Agiasos е едно от най-живописните селища на остров Лесбос. Тесни улички, живописни покриви, стари къщи, църквата на Дева Мария с високата камбанария (1170), етнографския музей.
Antipsara и Psara – първият е необитаем скалист остров, вторият е много интересен, но неразработен за туристи.
Gera Bay Studios & Apartments Lesbos
Хотелът се намира на няколко километра от град Митилини, на брега на морето и е заобиколен от голяма градина.


Hotel Mytilana Village 3* Lesbos
Mytilana Вилидж се намира в столицата на остров Лесбос. Хотелът е отворен от април до октомври.  


Theofilos Paradise Boutique Hotel Lesbos
Theofilos Paradise Boutique Hotel е нов 4 * хотел, разположен в сърцето на пристанището на Митилини.   


Heliotrope Boutique and Resort Hotels Lesbos
Хотел Heliotrope Boutique  се намира в Митилини, на 3 км южно от центъра на града в крайбрежния квартал Varia