samos1

Информация за остров Самос 


Остров Самос е островът на Питагор, известен с прохладните си гори и пясъчни плажове. Samos (Σάμος) е в източната част на архипелага Споради. Това е един от най-големите и най-плодородни острови в Егейско море, а местното мускатово вино Wafi е широко известно извън пределите на Гърция. От древни времена остров Самос е бил център на Йонийската култура. Той се смята за родно място на велики личности като Питагор, Епикур, Аристарх и Аристил. Най-високата точка на острова е върха на масива Kerkis с надморска височина 1434 метра.
Островът разполага с две пристанища: в столицата и град Karlovasi. Свързан е посредством ферибот с Пирея, Икария, Цикладите, както и Додеканезите. Скоростни лодки свързват острова с близките Додеканезки острови. Климатът е типично средиземноморски: мека и дъждовна зима и горещо сухо лято. Средната лятна температура на въздуха е 30-35 ° C, но се диша с лекота заради горите и постоянния бриз. През зимата температурата рядко пада под 15 ° C, но е доста дъждовно.


Плажове на остров СамосТе са разположени в множество живописни заливи. Навсякъде можете да наемете чадъри и шезлонги (€ 3 на човек на ден). Всеки плаж е с малка таверна, кафене и  бар с напитки.
Най-добрият плаж е Clima, намиращ се в близост до града на Посейдон. Добрите плажове са недалеч от туристическото селище Kokkari. Огромен и добре поддържан плаж има близо до град Lemonakia. Най-усамотен и девствен е Tsamadu. Недалеч от село Palekastro има морски залив, достъпен дори и с най-малките деца чрез плавно влизане в морето и добре загрята вода в близост до брега. Чудесни плажове има близо до град Votsalakia, на югозапад по пътя към пещерата на Питагор.
Виното от Самос е възхвалявано още от Хипократ и Гален. Натуралното мускатово вино е основен експортен продукт от древни времена. Прочути са също маслините, зехтина, цитрусовите плодове, сирена, кисело мляко, пчелен мед, керамика. Най-популярно ястие на острова е мусака (задушени патладжан и други зеленчуци и кайма), пълнени домати и чушки, както и традиционна гръцка салата - едро нарязани зеленчуци със зехтин и сирене. Много популярни са ястия от морски дарове и риби - ципура, барбун, скариди, октопод, калмари. Вечеря в ресторант (механа) ще струва на средния турист в 8-15 евро, 15-20 евро на човек с вино. Най-евтиното меню струва средно € 3-4, а най-скъпото (обикновено риба и морски дарове) - € 13-15.


Забележителности на остров Самос 


Малкият град на Питагор - стара столица на острова е център на историческите забележителности, хората са се заселили на остров Самос през 3-то хилядолетие пр. Хр. От времето на Минойската и Микенската цивилизация е възникнало първото селище на острова  и култа към богинята Хера, за която се твърди, че е родена тук. Предполага се, че в 720 г. пр. Хр. върху руините на древния храм от праисторически времена е издигнат храма на Хера, който по-късно станал известен като едно от чудесата на света. Около 538 г. пр. Хр. по време на царуването на Polycrates пристанището е разширено и градът е защитен от един голям язовир - построен да предоставя на града чиста вода. Според препратките в писанията на Херодот това са три чудеса на светлината: акведукт като тунел, язовир в пристанището на острова и храма на богинята Хера. В центъра на крайбрежната алея има паметник на Питагор. В планините над града се намира пещерата на Питагор, до която можете да се изкачите само пеша. В предградията на Питагорио любителите на античността могат да разгледат живописните руини от двореца на Антоний и Клеопатра.
На остров Самос има множество манастири. Манастирът Spilianis се намира в планините на Питагор, и предлага фантастична гледка към околността. Прочута е и църквата на Дева Мария в естествена пещера, върху която е построен манастир. В близост до планината Kumaradi са двата манастира: Меган и Timiu Ставру (Светия кръст)​​. Това е място за поклонение на вярващите не само от острова, но в цяла Гърция. На 12 км от град Самос се намира манастира Zoodohas Pigi (Животворящ източник.)
Hotel Sirena Samos
Намира се в югозападната част на Самос, в подножието на планината Kerkis, в района на Кампос Marathokampou.


Hotel Doryssa Seaside Resort 5* Samos
Doryssa Seaside Resort е разположен в югоизточната част на остров Самос, близо до историческото място Pythagorion.  


Princessa Riviera Resort Samos Hotel
Princessa Riviera курорта" в Pythagorion, Гърция е модерен хотел, разположен на много кратко пешеходно разстояние от брега на морето.


Proteas Blu Resort Samos
Този комплекс се простира на площ от 40 000 квадратни метра в градчето Питагорио и има изглед към закътан залив с 2 естествено уединени плажа.