chios1

Информация за остров Хиос 


Остров Хиос – благоухание на смола и средновековни селца, скрити сред дърветата, близо до Мала Азия. Заедно с Псара и Инусес образуват префектура Хиос. В близкото минало това е типично гръцки вътрешен курорт, но бързо набира популярност сред чуждестранните туристи и това не е случайно: великолепни плажове, заобиколени от непокътната природа, колорита на местните селца, толкова различни едно от друго, топлото гостоприемство на хората – един калейдоскоп от незабравими моменти. Туристическата инфраструктура все още е слабо развита, затова е добре почивката да бъде планувана за разгара на сезона през юли и август.
Климатът е средиземноморски, най-горещия период е в края на юли и началото на август - от 30 до 35 градуса.
Фериботите Hellenic Seaways тръгват от атинското пристанище Пирея. В периода от средата на юли до края на август има всеки ден, а през юни и началото на септември - всички дни, с изключение на неделя. Времетраене - около шест и половина часа, билети - от € 19 до € 53 (в зависимост от класата). Хиос също има морски връзки със Солун и островите Psara, Лесбос, Самос, Кос и Родос. Към острова всеки ден през лятото има фериботи до и от Турция – пристанище Чешме
.

Плажовете на остров Хиос


Плажовете на острова също са многолики, както и неговите жители. Популярния пясъчен Karfas на няколко километра от столицата, както и многобройните каменисти малки плажове в черен, сив и бял цвят. На западното крайбрежие преобладават малките и закътани заливчета, където е лесно да бъдеш в самота и общуване с природата. Близо до село Volissos Lefkatya се намира хубав пясъчен плаж.

Забележителности на остров Хиос


Древното пристанище Volisosa Limya е известно със своите таверни. Всеки посетител трябва да опита продуктите, съдържащи уникалната мастика Хиос: шампоани, сапуни, кремове, паста за зъби, дъвки, бисквити, халва, алкохолни напитки "Mastihato", които имат неповторим вкус и здравословни качества. С много високо качество са цитрусовите етерични масла, узото, пчелния мед, маслините, зехтина. Прочута е керамиката от село Аrmol (на 20 km от Chios), в село Kallimasiya местните занаятчии шият спално бельо, покривки и кувертюри, украсени с бродерия, както и кукли в традиционни гръцки носии.
Крепостта на остров Хиос е една от малкото оцелели след трагичните събития от 1822 и земетресението през 1881 забележителности на столицата. Първоначално построена през 10 век, тя е многократно реконструирана. Южното предградие на Хиос, Kambos - след пребиваването на благороднически генуезки фамилии, постепенно се връща към първоначалното си величие. В някои от тези красиви вили заобиколени от градини мандаринови дървета и високи стени, да ги крие от любопитни очи, са отворени къщи за гости и хотели. През Средновековието за да защитят острова от пирати и нашественици, са строени средновековни укрепени селища. Те са съсредоточени в южната част на острова по траекторията на основния източник на богатство на Хиос - мастиката. Всички села са изградени под формата на замъци, с тесни заплетени улици, свързани със сводести тавани, плоски покриви. Пирги е прочут със своята архитектура - сградите са създадени с помощта рядка техника "ksista" - рисунки върху фасадата по определен начин на различни геометрични фигури под формата на модели, никой от които не се повтаря. На 8 км от Olympi  се намира пещера, изпълнена със странна "гора" от сталактити и сталагмити, една от най-впечатляващите гръцки пещери. Работното време е от вторник до неделя, от 11.00 до 19.00 ч. Входният билет е 5 евро. Много интересен е манастирът Неа Мони, основан през 11 век от византийския император Константин Мономах, главната църква на манастира е от типа осмоъгълни църкви, каквито могат да се видят само на островите Хиос и Кипър. Мозайките по стените на църквата са изключителни образци на византийското изкуство.
Almyra Boutique Hotel Chios
Разположен е в селището Карфас. До столицата разстоянието е 5 км.
Плаж на 50 метра


Erytha Hotel Resort Chios
Хотелът се намира в Karfas, най-известната част на острова, в селище само на 2 км от летището и на 5 км от пристанището и града.


Sea View Resorts & Spa Chios
Този хотел в Karfas е само на 100 метра от плажа и на 5 километра от международното летище на остров Хиос.


Golden Sand Hotel Chios
Разположен на пясъчния плаж на Карфас