Alia Palace hotel-4

Информация за Халкидики

Полуостров Халкидики се намира на около 60 км от Солун и на 300 км от София. Първият ръкав е Касандра и е най-посещаван от туристите. Основни селища са Неа Мудания, Неа Потидеа /където Касандра се отделя от Халкидики/ и Калитеа. Вторият ръкав е Ситония. Плажовете на Ситония са малки, скътани в отделни заливи. Има прекрасни места за уединение и романтична почивка. Интересни селища са Никити със своите каменни къщи, Неос Мармарас и Торони. Сред хълмовете на планината Холомонтас се намира град Арнеа, построен в/у останките на древните градове Арне и Авгеа. Може да посетите храма Св.Димитър , фолклорния и етнографски музей. Последният ръкав на Халкидикие е Атон. Атон е автономна област  подчинена на вселенския патриарх в Истанбул. Днес в Света гора има 20 православни манастираи около 1700 монаси.  Най-големият сред манастирите - Великата Лавра е и първия атонски манастир основан от  Атанасий през 963 г. Столицата на Света гора е Карея.


Касандра

Касандра е най-западната част на Халкидики  близо до Солун. Той е свързан към Халкидики през моста в селището Неа Потидеа. Заслужава да се отбележи, че Касандра се нарича още Flegra, което означава "място за огън". Според гръцката митология, районът е бил дом на гиганти и се превърнал в бойно поле по време на епохата, когато те се опитали да прогонят боговете от Олимп. Най-гъсто населен от трите полуострова - в допълнение към многобройните плажове и кристално чисти води предлага оживен нощен живот. Много барове, заведения и магазинчета са долепени по крайбрежието или в селата, като зоната разполага и със спа-центрове, много хотели за и е домакин на два големи фестивали, "Сани" и "Siviris".


Ситония

Местоположение. Ситония (може някъде да го срещнете и като Сидония) е средният, втори ръкав на полуостров Халкидики. Наречен е на името на Ситонас, син на бога на морето Посейдон. От Солун до началото на ръкава разстоянието е около 100 км. По-малко населен е, предпочитан от туристи, които се наслаждават на природата и спокойствието. Пътната инфраструктура не е толкова добре развита, както на Касандра, няма и много места за забавления, но е чудесно място за бягство от цивилизацията. Природа. Наричат този ръкав „симфония от зелено и синьо”, защото това са цветовете, които виждате постоянно около вас. Богатата растителност стига до сините води на брега. Плажовете са разделени на по-малки или по-големи заливи от скали и голяма част от тях са абсолютно пусти, защото пътят до там е черен и не се виждат от главния път. Водата, както и на другите ръкави, е кристално чиста, прозрачна и спокойна. Все пак дъното на доста от плажовете е каменисто и е добре да се пазите от морските таралежи. Водата е по-солена от Черно море и е много по-лесно да се задържиш на повърхността. Морето кипи от живот и ако си вземете водни очила, можете да видите преминаващи пасажи от рибки, малки октоподчета и рапани. Внимание! Рибките са настроени закачливо и обичат да побутват хора, които стоят във водата неподвижно (побутват е силно казано, просто не се стряскайте ако усетите гъделичкане). В някои заливи има и коралови рифове. Плажове в курортите. През лятото плажовете на известните курорти могат да станат пренаселени, но не както на Касандра, а и винаги има алтернативна дестинация на няколко (или повече) километра от курорта. Хотели и заведения. Има и хотели от по-високите категории, но повече е наблегнато на малки семейни хотелчета със студиа и къмпинги. На Ситония се намира и един от най-големите къмпинги в Европа - Арменистис. Заведения, сувенирни магазини, пекарни и супермаркети има във всеки курорт, дори и в най-малките. Ако сте почитатели на нощния живот и забавления в ранните часове на деня, изберете някой от по-големите курорти, но това определено не е вашето място. В някои от къмпингите се огранизират плажни партита, но трябва да се провери предварително периодът. Като цяло Ситония се посещава от туристи, които отиват там да се насладят на природата и ненаселените плажове, сред повече тишина и спокойствие. Цените на семейните хотели са малко по-ниски от тези на Касандра.


Атон

Покритият с девствени гори Полуостров Атон е най-красивият от трите ръкава на Халкидики. Достъпът до по-голямата част от полуострова е забранен, но имате възможност да се разходите с яхта около бреговете на монашеската република и да се полюбувате на красивата природа. От 40 манастира в миналото, в момента функционират около 20 манастира с около 1700 монаси.