Tinos1

Информация за остров Тинос 


Тинос
Тинос е разположен в северната част на архипелага на Цикладите, в централната част на Егейско море между островите на Миконос, Сирос и Андрос. Островът, освен с красивите плажове, е известен с църквата Панагия Еванджелиста (Virgin) с древната икона Tinosskoy - известно място за поклонение. Повечето туристи в Тинос са гърци.Как да стигнем до ТиносОбикновено в сезона от Тинос има по шест ферибота на ден до Миконос (около 30 минути, цена на билета 5 евро), четири пъти на ден до Рафина (3.5 часа, 18 евро), Андрос (1.5 часа, 10 евро) и два ферибота до Сирос (50 минути, 5 евро) и Пирея (6 часа, 27 евро). И три ферибота на  седмица до Солун (37 евро, 18 часа) и четири ферибота на седмици до Парос (9 евро, 5 часа) и Санторини (17 евро, 8 часа), до Крит два пъти седмично (25 евро, 10,5 часа, пристигане в пристанището на Ираклион) Наксос – (4,5 часа и 11 евро), два ферибота на седмица.Високоскоростни катамарани  от Тинос до:  Миконос, три пъти на ден, 10 евро, за 15 минути; Рафина, за 1.5 часа, 34 евро; до Парос веднъж дневно за 1,5 часа и 22 евро;  Пирея, пет пъти в седмицата за 3 часа 43 евро; Наксос четири пъти седмично 20 евро, 1,5 часа;  Санторини 2,5 часа за 34 евро, до Иос за 2 часа и 29 евро и до  Сирос, всеки ден за два часа и 10 евро.
Плажовете на Тинос. Недалеч от Тинос (Хора) е защитеният от вятъра пясъчен плаж на Агиос Фокас. Красивият пясъчен плаж на Агиос Состис се намира в юго-източния край на острова, на 6 км източно от Тинос. Kolimbitra (от гръцки "Басейнът") е прекрасен залив с красив плаж. По пътя от Тинос Kioni (3 км) има хубав пясъчен плаж с много чиста вода, там е и храма на Посейдон и амфитеатърът.
Забележителности и атракции на Тинос. В Hora (главното пристанище на Тинос) най-интересни са църквата на Дева Мария, Художествената галерия с творби на местни художници като Lytras, Iakovidisa, Gizisa, Sohosa, Filippotisa, библиотека; Археологическия музей и музея на съвременната гръцка живопис и скулптура. Пиргос е най-голямото селище на Тинос с бели къщи, мраморна рамки на вратите и мраморни стъпала. Тук са родени художникът Lytras, композиторът Skalkotas, скулпторите Филипотис и Халепас. Източното крайбрежие е известно с красиви гледки, петъчната църква с мраморен иконостас и пясъчния плаж с кристално чиста вода. Наблизо е плажът Агиос Никитас, както и традиционните тиноски фризове в манастира Успение Богородично от 11-ти век и около 50 монахини, скалата Ксобурго, където през 8 в. пр. Хр. е основан Тинос, а по-късно венецианците построили тук непревземаемата крепост Кастро.
Poseidonio Hotel Tinos
Хотелът е разположен в центъра на града и предлага безплатен паркинг и Wi-Fi.


Tinos Resort 4*
Хотелът се намира в Тинос Town (площад San Charalambos) само на 5 минути пеша от новото пристанище и плажа и на 10 минути пеша от центъра на града.


Tinos Beach Hotel
Разположен на частен плаж в Тинос, Тинос Beach Hotel е в близост до Светилище на Посейдон, Църква на Панагия и Археологическия музей на Тинос.