Информация за Египет 


Почивки Египет

Митнически правила : Пристигащите в Египет, както и напускащите страната, могат да имат в наличност чужда валута в еквивалента на не повече от 10 000 USD. Всяка валута над тази сума задължително трябва да се декларира. Разрешено е да се внасят от лица над 20 години до 250 гр. тютюн ( 200 цигари или 50 пури) , 1 литър спиртни напитки и и 2 л бира; лични вещи. Лицата над 15 години могат да внасят само до 200 цигари или 50 пури. Забранен е вноса на видеозаписи, и печатни издания, които противоречат на нормите на
исляма, на морала и нравствеността, а също така и да нарушават обществената безопасност. За вноса на наркотици се предвижда строго наказание. Разрешава се да се закупуват спиртни напитки в безмитните магазини в течение на 24 часа в Хургада (ще ви сложат печат в паспорта) и в течение на месец в Кайро. Ако пътувате със скъпа видео и фотоапаратура или бижута, могат да ви предложат да попълните митническа декларация, за да я имате, когато напускате страната. Забранени за износ са коралите и предметите, представляващи историческа ценност, както и местна валута. Коралите се считат за национално богатство, така че ако на митницата открият у Вас корали ( даже събрани на брега ), следва глоба от 1000$ и дори е възможно да бъдете задържани в полицията. На гмуркачите категорично се забранява да имат в себе си нож, и не е разрешено коралите да се вадят от водата и да се повреждат.

Национални особености : В Егитет по-добре не се пазарете, без да знаете предварително цената на стоката или услугата. Ако ви трябва помощ, а нямате желание да плащате за услуга, по-добре се обърнете към полицай. Жената, като във всяка мюсюлманска страна, не трябва да излиза на улицата сама. На територията на хотела си можете да се обличате както искате, но излизайки в града помнете, че Египет е ислямска страна, хората там са вярващи, а традициите - пуритански. Разголените рамене, тесни дънки или мини-полите не са много уместни за улични разходки. Египтянинът може да закъснее за делова среща - там нещата стават много бавно, включително и вземането на решения. В поведението на арабина винаги присъства експресията и преувеличението. Мюсюлманите не употребяват алкохолни напитки, въпреки че обикновено не възразяват, когато някой друг го прави.

Валута : Националната валута на Египет е египетският паунд или египетската лира (L.E.). Разменната монета е пиастрата. Един египетски паунд е равен на 100 пиастри. Хартиените купюри на паунда са по 1, 5, 10, 20, 50 и 100. Кредитни карти се приемат в повечето големи хотели, но не винаги се приемат в магазините. В магазините приемат и долари, но при по – неизгоден курс. Много банки изплащат пари по кредитните карти Euro/Master Card и Visa. Не изхвърляйте касовите бележки след обмяна на валутата - те ще ви трябват при заплащане на сметките в хотела. Валутен обмен : Можете да смените чуждестранна валута в банките, на летището, както и в обменните пунктове в хотелите ( по правило те работят по няколко часа сутрин и вечер ). Във всички банки курса е еднакъв, малко по-изгоден, отколкото в обменните бюра или в хотелите. Банките са отворени от понеделник до петък ( някои банки не работят и в петък ) от 10:00 до 13:30, а в неделя от 10 :00 до 12 :00. В оживените туристически центрове някои банки са отворени и до 21:00. При напускане на страната можете да обмените излишните си паундове в долари, затова е препоръчително да пазите квитанцията за обмяната от долари към паундове., както и да проверите получената сума след обмяна и да сверите текущия курс с указания в квитанцията.

Магазини : В частните лавки и магазинчета можете дълго да разглеждате стоката, да питате за цените и мястото на производство. Всичко това не задължава купувача да извърши покупка. Ако сте приели покана да изпиете чай или приемете някой дребен подарък от продавача, това ще му даде право да очаква да извършите покупка в неговия магазин. Обикновения контакт между продавач и купувач в Египет е превърнат в тържествен ритуал, те смятат, че купувача трябва да бъде съживен, заинтересуван,
забавляван! През зимния период магазините обикновено работят от 9.00 до 20.00 с обедна почивка от 12.00 до 14.00. През лятото обедната почивка е от 14.00 до 16.00. Почивен ден – петък. В курортните зони в повечето магазини нямат фиксирани цени – след “пазарене” може да постигнете до 2 – 3 пъти по – ниска цена от първоначално обявената.
Широко развита в Египет е веригата от магазини за безмитна търговия DUTY FREE. Покупки в такива магазини могат да се извършват при наличието на паспорт до 24 часа след влизането си в страната. Спиртни напитки могат да се закупуват само в тези магазини, като това задължително се отбелязва в паспорта на клиента. По време на престоя си туристите могат да закупят до 3 л спиртни напитки, или 2 л спиртни напитки и един стек бира. В Макади Бей, Ел Гуна, Сафага и Марса Алам няма магазини DUTY FREE, такъв има само в Хургада!

Сувенири : Най – популярните сувенири в Египет са папирусите, парфюмните масла и есенции, статуетки от базалт и алабастър, изделия от злато и сребро, малахит и скъпоценни камъни, картуши, бръмбари – скарабеи, наргилета и национални одежди. Египет е наводнен с изделия от оризова или бананова хартия с щамповани рисунки, затова е.

Транспорт : Основните градове са свързани с железопътни линии. Те са за предпочитане, ако искате да пътувате на големи разстояния. Междуградският автобусен превоз е по-евтин от железопътния. При пътуване на големи разстояния избирайте климатизирани автобуси. В обществения транспорт мъжете и жените пътуват отделно. Не се препоръчва пътуване на автостоп. При пътуване с такси се уговорете предварително с шофьора за тарифата, защото обикновено липсват броячи. Ако преговорите се водят с помощта на полицай или пиколо, задачата се облекчава. В централната част на курортите по крайбрежието има малки автобуси, които пътуват на чести интервали, но трябва да се стопират, тъй като нямат определени спирки. Въпреки че цената за пътуването е фиксирана (1-1,5 фунта), относно плащането трябва да се договорите преди да се качите. Не се притеснявайте да се пазарите с шофьора. Трябва да го питате дали ще Ви закара до необходимото място, тъй като този вид транспорт е частен, маршрутът може да се променя в зависимост от желанието на пътниците. От отдалечените хотели по обявено във фоайето разписание пътуват автобуси, билетът за които струва 5-10 фунта.

Най-удобният и в същото време евтин транспорт в Египет са такситата, които е най-добре да се викат от рецепцията или на излизане от хотела. За цената е добре да се споразумеете с шофьора предварително. Тя зависи от разстоянието и варира от 10 LЕ до 30 LЕ.

Можете също така да си вземете кола под наем, цената варира от 70$ (за лек автомобил) до 300$ / на ден (за офроуд автомобил). За целта трябва да имате шофьорска книжка по международен образец, кредитна карта или гаранция във вид на пари в брой. Задължително се убедете, дали автомобилът има пълна застраховка. Моля да имате предвид особеностите на движението, тук на практика няма правила за движение по пътищата.

Предвижването между отдалечените градове се осъществява с конвой.

Телефони : Можете да провеждате местни телефонни разговори от уличните телефони, намиращи се почти навсякъде в големите градове, от пощите, където има установени тарифи за разговори извън страната. Можете да се обадите в България и направо от хотела, като в такъв случай разговора ще ви струва около 20 паунда за минута (3-4 долара). Можете също така да си купите фонокарта за някои улични телефони, което е най-изгодния вариант ( около 1 долар на минута ). За да позвъните в България, наберете 00359, след което кода на града / мобилния оператор и после съответния номер.

Ресторанти : разположени са основно на територията на хотелите. Трябва да се има предвид, че глобата за внасяне на алкохол отвън на територията на хотелите, или в баровете и дискотеките е около 100 египетски паунда.

Почивки Египет