Информация за Испания 


Почивка Испания

Година на присъединяване към ЕС: 1986 г. Столица: Мадрид, Обща площ: 504 782 км², Население: 45.8 милиона, Валута: Член на еврозоната от 1999 (€) ,Член на Шенгенско пространство от 1991.  Високи плата и планински вериги, като Пиренеите и Сиера Невада, се извисяват във вътрешността на Испания. От тези планини извират няколко големи реки, като например Ебро, Дуеро, Тахо и Гуадалкивир. Балеарските острови са разположени в Средиземно море, а автономните Канарски острови  в Атлантическия океан близо до африканския бряг.Испания е конституционна монархия с наследствен монарх и двукамaрен парламент: Cortes . Конституцията от 1978 г. отдава значение на лингвистичното и културно многообразие на обединена Испания. Страната е разделена на 17 автономни области, всяка от които има своя пряко избираема управа. В Каталония, Баската автономна област и Галисия регионалните езици имат официален статут, заедно с националния испански език, наречен още кастилски.

Плажове в Испания


Плажовете в Испания са общински и се ползват безплатно. Заплащат се само наема на шезлонги ( 3-5 евро на ден ) и чадъри ( 5-7 евро на ден ).
Време : 1 час преди българското ( континентална Испания, о-в Майорка ) или 2 часа преди българското ( Тенерифе )
Празници и почивни дни : Нито една европейска държава няма повече празници от Испания. Най-важните празници са родени като религиозни, но с времето са се превърнали във весели празненства с песни и танци. Освен това във всяко населено място се чества свой светец-покровител, по случая се организира най-големия годишен празник и се дават допълнителни два почивни дни. В почивните дни не работят учреждениеята и магазините.

Национални особености : По характер испанците са сериозни, отворени, галантни, човечни, имат добро чувство за хумор и способност за работа в екип.

Жителите на северните страни могат да сметнат разговора между двама испанци за караница, но това е начинът, по който общуват испанците. Трябва да се научите да говорите силно, с изражение. Склонността на испанците да закъсняват е предмет на множество закачки и шеги. Тъй като испанците много обичат да говорят, няма регламент за срещите. По време на сиестата животът в страната замира.

В Испания се яде късно : закусва се в 14 часа и се обядва в 22. На масата трябва да се избягват теми като гражданската война, периодът на управление на Франко, коридата и личният живот.

География : Намира се в Югозападна Европа, заема голяма част от Пиринейския полуостров. На север граничи с Франция и Андора, на запад с Португалия. На север е Бискайския залив, на изток - средиземно море, на юг - Средиземно море и Атлантическия океан. На Испания принадлежат няколко групи острови, най-значителни от които са Балеарските острови в Средиземно море и Канарските острови в Атлантическия океан, лежащи на повече от хиляда километра на юг, срещу африканското крайбрежие. На Испания принадлежат също градовете Сеута и Мелилия, разположени в Северна Африка.

Площта на страната е 504750 кв. км. Пиринеите, разположение на протежение от почти 485 километра от Бискайския залив до Средиземно море, са природна граница между Испания и Франция. Обаче най-характерната топографска черта на Испания е обширното, без почти никаква растителност централно плато Месета, намиращо се на височина около 610 м. над морското равнище.

Климат : Средиземноморски, сух и достатъчно горещ. Зимата е мека. Най-доброто време за туризъм е от края на пролетта до началото на есента. Средни температури :


Население на Испания:


Населението на страната е около 39276000 души, като разделението по градове е следното : Мадрид (3010000 души), Барселона (1644000 души), Валенсия (753000 души), Севиля (683000 души), Сарагоса (594000 души), Билбао (370000 души).

Език : Националният език е испанският. В отделните региони: галисийски, баски, местни диалекти. Каталунският език, принадлежащ към романската група, е тясно свързан с наречията във франция, е признат за втори национален език, използван в средствата за масова информация, на него се водят на практика всички делови преговори.

Религия : католици - 97%, протестанти, юдеи, мюсулмани.

Валута : Евро (EURO), 1 EURO = 100 EURO cent. Банкноти : 500, 200, 100, 50, 20, 10 и 5 евро. Монети : 2 и 1 евро; 50, 20, 10, 5, 2 и 1 цент.

Банкнотите са еднакви във всички страни от еврозоната. Монетите се различават само с оформлението на втората си страна. Въпреки това, всички монети от еврозоната са с еднаква стойност и се приемат за разплащане навсякъде.

Валутен обмен : Чейндж-бюрата в банките работят от 9.00 до 14.00, в събота - от 9.00 до 12.00, неделя е почивен ден. На главните улици в Мадрид банките са отворени денонощно. Бъдете внимателни при получаване на информация за курса, тъй като в рекламите често се указва курса без да се отчита комисионната, която се взима отделно. Приемат се кредитни карти, банкоматната мрежа е много развита.

Митнически правила : При влизане в Испания се разрешава да не внесат редица лични вещи, една портативна пишеща машина, една видеокамера или два фотоапарата с десет ленти за всеки. Може да си вземете радиопремник или портативен касетофон, ако си личи, че това не са нови предмети. Също така се разрешава вноса на спортен инвентар за лично ползване, собствени ценности, предмети за използване в къмпинг или за палатков лагер. Можете да поискате от митничарите да ви дадат квитанция за внесените неща, която ще бъде показана при излизане от страната. Понастоящем са разрешени следните максимални количества тютюневи и алкохолни изделия за един човек : 200 цигари или 250 грама тютюн, една бутилка вино плюс още една бутилка любима алкохолна напитка. Няма каквито и да е ограничения за внос на банкови или пътнически чекове в чуждестранна валута, а също и в конвертируемите песети, също и за чуждестранна валута в банкноти или монети, разрешени за внос на испанска територия.


Полезна информация да Испания

За Ваше удобство и услеснение, във фоайето на всеки хотел има щанд или закачено информационно табло на ТЕЗ ТУР с фотографии и мобилни телефони на обслужващите гидове, както и график на посещенията им в съответния хотел. В посочените часове, представителите на ТЕЗ ТУР ще бъдат на разположение за помощ, насоки и всякакви въпроси свързани с престоя на туристите. През остатъка от работното време, можете да ги откриете на техните мобилните телефони. След паспортния контрол и останалите местни формалности и след като си вземете багажа, представител на Тез Тур ще Ви насочи към автобуса за Вашия трансфер. Внимателно изслушайте информацията, която съпровождащият гид ще Ви съобщи по пътя към хотела. Той също така ще Ви информира относно часа, когато ще се проведе информационната среща с Вашия екскурзовод (представителя на "TEZ TOUR", отговарящ за хотела, в който сте настанени). Екскурзоводът ще Ви определи час за среща във фоайето на хотела , по време на който ще Ви бъде даде допълнителна информация за страната и предлаганите екскурзиите. Съветваме Ви да не се обръщате към частни фирми, организиращи допълнителни екскурзии, тъй като екскурзоводите в тях не са сертифицирани за провеждането им.


ВНИМАНИЕ! Туристите записани по програмите с екскурзионни турове в Испания и Средизменоморието се посрещат на летището с табела с името на съответния тур.Транспорт в Испания

По всяко време можете да си извикате такси по телефона от хотела или от бара, или да вземете такси от най – близката стоянка. Не е прието да се спира такси и на улицата. Ако ви потрябва информация за работата на обществения транспорст, обърнете се към вашия гид или в рецепцията на хотела, където, като правило, има справочник с разписанието на автобусите и влаковете. Билетите за автобус се закупуват от шофьора.

Коли под наем : За да вземете кола под наем, трябва да предоставите паспорт и международна шофьорска книжка. Ред компании, предоставящи коли под наем, ще поискат също така от водачите да са по-възрастни от 21 или 23 години, и да са получили книжка не по-рано от две години преди това. Средната стойност на кола под наем може да бъде от 20 до 115 Евро и повече, в зависимост от класата и мощността на колата. Лицето, взело кола под наем, плаща самостоятелно за горивото, пътните такси и глоби и разходите за спукани гуми. Често задължително условие за взимане на кола под наем е даването на депозит, равен понякога на стойността на наема, който се връща на клиента, след като взетият под наем автомобил бъде върнат.

Испанските пътни правила в основата си са сходни с европейските. Задължително е ползването на колан.

В курортните центрове може да се вземе колело под наем (стойността им е от 9 до 15 Евро на ден) или мотор (12-60 Евро на ден).

Електричество : 220v

Връзка : Много по-евтино е да използвате кабините на "Telefonica" (Испанска телефонна компания), отколкото да звъните от хотела. За заплащане може да използвате монети или карти, които можете да си купите в хотела или от тютюнените сергии. За международно обаждане се набира 00, след това - кода на държавата ( за България - 359) и на града, след това номера на абоната. Една минута разговор с България от уличен телефон излиза около 0.75 Евро. Цените на телефонните разговори в различните градове могат да са различни.

Магазини : Покупките е по-добре да се правят в големите градове - Мадрид, Барселона, Валенсия, Малага и тн. Най-голямата мрежа магазини в Испания е El Corte Ingles, където както казват испанците, може да се купи всичко - от игла до самолет. Но това е скъп магазин. По-добре избягвайте да пазарувате в големите магазини, тъй като там избора е по-малък, а цените - по-високи. А в малките магазинчета можете да намерите качествени стоки на разумни цени. Работното време е от 9 :00 до 13 :00 и от 16 :00 до 20 :00 (в събота - до 12 :00). От 13 :00 до 16 :00 е сиестата.

Бакшиш : Системата на бакшишите се разпространява и върху услугите на сервитьорите в баровете и ресторантите, камериерките в хотелите, таксиметровите шофьори и гидовете и е около 5-10% от стойността на поръчката. Заплащането на бакшиш не е задължително, но ако клиентът е останал доволен от обслужването - бакшишът е признак на добрия тон.

Препоръки : За да се чувствате достатъчно спокойно, настоятелно Ви препоръчваме да предоставите всичките си ценности в сейф, който в повечето хотели се намира или в стаята Ви или на рецепцията в хотела. Стойността на наем на сейф не е висока, а депоцита ще Ви бъде върнат след като върнете ключа от сейфа. Няма нужда винаги да носите със себе си паспорт и самолетен билет, затова може да ги оставите и тях в сейфа.