Информация за Тенерифе-Канарски острови


Тенерифе - Канарски острови
Тенерифе - най-големия от Канарските острови, разположен на 300 км от африканското крайбрежие и 1300 км от Пиринеите. Островът е с площ от 2034 кв.км с форма на триъгълник в центъра на който е разположен връх Тейде:най-високата точка на Испания. Канарските острови са една от 17-те испански провинции. Административно се делят на 2 части: Санта Круз де Тенерифе и Лас Палмас. Островите са единствения в Европа целогодишен плажен курорт. Температурата през цялата година е около 25-27 градуса, а на водата 21-23 градуса.
С малка площ, но с огромно разнообразие на растителност превръща остров Тенерифе в една от най-удивителните природни системи на Земята, където има около 1200 вида растения, много от които не се срещат никъде другаде на планетата. А някои, като бор или лаврово дърво изглеждат по различен начин от „континенталните им събратя“. (Dracaena Draco) е символ на острова. На острова живеят 109 животински вида, от които 18 се срещат само тук, но няма отровни змии, което го прави безопасно място за посещение и туризъм.

Северната част на острова е рай за привържениците на тихата, уединена релаксация "в едно с природата". Южната част е гъсто населен градски район, където има добре поддържани плажове, както и всякакви развлечения. Тук почиват млади хора (множество добри клубове и дискотеки), както и семейства с деца, заради добрата детска анимация, отличните плажове и мини клубовете за деца.
 
Столицата Санта Крус де Тенерифе се намира на североизточния бряг в подножието на планината Масиси де Aнaгa.
В центъра на южната част на острова е национален парк Лас Канадас дел Тейде, около заснежения връх на вулкана Тейде -  3718 м. най-високата планина на Испания. Това е едно от най-интересните места в страната - изгаснал вулкан, разположен в друг вулкан с диаметър на кратера 9 км до върха на който може да се стигне с лифт или джип. Сред този фантастичен "лунен пейзаж" и цветните полета от лава са снимани част от филмовата поредица "Междузвездни войни". На север в ботаническата градина Оротава основана през 1788 г. по заповед на крал Карлос III можете да разгледате природата на пет климатични зони.

На западния бряг на остров Тенерифе, е разположен паметник от национално значение - древния град Оротава с прекрасните си стари сгради и реликвата Aguamansa. Наблизо се намира Пуерто де ла Круз - най-старият туристически център на Канарските острови.

Една от особеностите на Тенерифе е контраста между севера и юга: на север е винаги зелено и влажно, а на юг - сухо и много слънчево. Разнообразието на терен и климат осигурява изобилие от невероятна природа. Почивка на остров може да се препоръчва за хора на зряла възраст, в това число - страдащи от сърдечно-съдови заболявания.