Информация за Италия 


Година на присъединяване към ЕС: държава основателка (1952) Столица: Рим Обща площ: 301 263 км² Население: 60 милиона Валута: Член на еврозоната от 1999 (€) Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1990  Територията на Италия е предимно планинска, с изключение на Паданската равнина в северната част, и се простира от Алпите до централното Средиземноморие. Тя включва островите Сицилия, Сардиния, Елба и около 70 други по-малки острова. В границите на полуостровна Италия влизат две малки независими държави: Ватиканът в Рим и Република Сан Марино. Италия има двукамарен парламент, съставен от Сенат (Senato della Repubblica) или горна камара и Камара на депутатите (Camera dei Deputati). Избори се провеждат на всеки пет години. Основните икономически сектори на страната са туризмът, модата, инженерството, производството на химикали, моторни превозни средства и храни. БВП на глава от населението в северните части на Италия е един от най-високите в Европа.

Италия-почивки Лидо ди Йезоло


На 30 км от Венеция e разположен популярния курорт Лидо-ди-Йезоло, който се отличава с по-голям комфорт и особени, благоприятни природни условия. Неголеми много уютни хотели са разположени на линията край морето и са заобиколени от най-различни магазини, кафенета, ресторанти, пицарии. От най-отдалеченият от морето хотел до водата е не повече от 200–300 метра. Хотелите от първата линия се намират направо на плажа и са отделени от втората линия с неширок път. Главната автомобилна магистрала минава на гърба на курорта. Високото ниво на обслужване, изисканата италианска кухня, големия избор от забавления привличат в Лидо-ди-Йезоло хора от всички възрастови групи.

Италия -почивки Римини


Крайбрежието на Адриатическото море - това са дискотеки, магазини, исторически забележителности и, разбира се, незабравима почивка за цялото семейство. Римини често наричат европейската столица на почивката, което е напълно обосновано. Тук са чисто море и прекрасни плажове, около 2 000 хотела, 12 000 апартамента и вили, множество барове, ресторанти, клубове, дискотеки, спортни комплекси и магазини — от бутици на най-известните марки до огромни складове, които се намират в околностите на Римини и в Сан-Марино и продават на цени по-ниски от пазарните … Най-престижния район на Римини е Марина-Чентро (Marinа Centro) - център на весел, безгрижен курортен живот. Ричоне — курортно градче в съседство с Римини. Подхожда за туристи от всички възрасти, понеже тук има всичко: от стилни дискотеки до тематични паркове, от живописни пясъчни плажове до терми с целебна минерална вода, подмладяваща тялото и духа. Животът ври тук до късна нощ.

Италия -почивки Соренто


Соренто е един от най-романтичните световни курорти! Очарованието на курорта е създадено от самата природа: целебен въздух, чисто море и страхотни пейзажи, впечатляващи с красотата си, особено гледки на Неаполитанския залив и вулкана Везувий. Соренто има свой колорит - тук цари спокойствие и солидност. Плажовете са основно покрити с малки камъчета (обикновено, чадърите и шезлонгите стоят на каменни и дървени платформи). Соренто е идеалното място за самостоятелни пътувания: оттук е много лесно по море да се стигне до островите Иския и Капри, до Наполи, до живописни градчета на Амалфитанското крайбрежие. А разстоянието от 50 км от Наполи до Соренто може лесно да се преодолее с крайградския влак Circum Vesuviana. Курорти на Сорентийския полуостров (от Наполи до нос Пунта-Кампанела) са: Вико-Екуенсе, Мета-ди-Соренто, Пияно-ди-Соренто, Сант-Аниело, Соренто (център), Марина-ди-Пуоло, Маса-Лубренсе.

Италия-почивки Сицилия


Във всички времена географи и мореплаватели са наричали Сицилия като божествено кътче, където са събрани на едно всички благини, за които може да мечтае човек: галещо море, слънчева светлина, зелени пейзажи и, разбира се, много богата история, отразена в многообразието на паметниците. Регион на Катания: Западна Сицилия, Кампофеличе-ди-Рочела, Монреале, Палермо, Теразини, Чефалу. По тази земя са стъпвали гърци, араби, финикийци. Завоеватели са разрушавали паметниците на предишните властелини на острова, но при това са привнасяли в местната култура чертите на своята родина. Тази многоликост Сицилия е запазила и в наши дни. Отдавайки се на безметежна почивка по прекрасните сицилиански плажове, не пропускайте възможността да посетите прославилите острова градчета и села: Агридженто с величествения древногръцки храмов комплекс, Монреале, Палермо, Пиаца Армерина и, разбира се, Етна – един от най-големите действащи вулкани в Европа. Освен това, не пропускайте шанса да видите със собствените си очи родината на Архимед – Сиракуза. Вие също така ще можете да посетите Еоловите (Липарски) острови, разположени в близост до Сицилия, и дори Малта, пазеща паметта за могъществения рицарски орден на йоанитите.