Информация за Тунис 


Почивки Тунис


Разположение Тунис
В Северна Африка и граничи с Либия, Алжир и на север със Средиземно море.
История  Тунис
В миналото център на Картагенската империя и едно от най-известните пристанища на Средиземноморието. След 146 г.пр.н.е. е завладян от Рим и се превръща в Римска провинция. Многобройното археологическо богатство потвърждава важния исторически път, който е изминат: финикийски, римски, арабски и мюсюлмански добре запазени паметници, кулите/Рибатс/, джамиите, византийски, ортодокскални и католически църкви и медини. Символите, цветовете и вкусовете които се срещат тук са дълбоко свързани с миналото на Тунис. Рибата - като символ на добрия късмет за картагенци и римляни се използва и в наши дни, като от плажните чадъри висят рибени опашки даващи добър късмет. Традиционните андалузки керемиди се изработват по същата старинна технология, а хляба “Табуна” - питка опечена в пръстена пещ е правен по този начин и в древния Картаген.
Медините
Три тунизийски медини са избрани от Unesco за паметници на Световното историческо наследство. Най-голямата в столицата Тунис е покрита с големи пазари, храмове със зелен мрамор, розови керемиди и старинни хамами. Медините в Кейруан - с древни паметници и проходи покрити с арки и Сус - разположена в полите на Касба/внушителна кула крепост от 9-ти век.
Носии и традиции
Като свързваща държава между изтока и запада, Тунис е наследник на богати и сложно обвързани традиции. Мъжете често носят “келебия”/jebba/, удобна туника, връхна дреха от камилска кожа и червен фес, който се смята за национален символ. Номадите от юг носят връхна дреха “houli” и покриват лицето си с дълга кърпа “cheche” за да ги предпазят от силното слънце. Жените по селата носят дълга червена рокля “melia”, докато в градовете се обличат модерно.
Бит и кухня Тунис
Символ на гостоприемството е букет от жасмин за добре дошли. Тунизийската кухня черпи сокове от корените си в  традиционната домашна кухня - печено агне, риба, с характерните средиземноморски гарнитури от чушки, цитруси и бадеми приготвени със зехтин и ароматни подправки. Всяко ядене завършва с традиционния зелен чай с мента и пресни плодове-ягоди, смокини, дини, нар, портокали, фурми и др. Това, което прави удоволствието от храненето пълно е музикалния съпровод  на традиционните музиканти на Maalouf и поръсването на розова вода след приключване на храната. Популярни ястия са “тажин”- местен специалитет от макарони с кайма и тесто с плънка от яйце и магданоз: салатата “мешуя”от печени чушки на скара със зехтин и подправки.
Курорти
Най-важни курорти са Хамамет - комплекс от луксозни хотели по дължината на плажа и Марината. Бреговете на Картаген - (Cotes de Carthage) предлагат почивка в хотели в близост до столицата. Други популярни места са Сус, остров Джерба, Монастир, Махдия и Табарка.
Информация за летища:
Тунис - International Airport се намира на 9 км от центъра на столицата.
Djerba - Летището се намира на 20 км от туристическия комплекс.
Monastir - Airport се намира на 9 км от центъра на града.
Тозер - Летището се намира на 5 км от центъра на града.
Tabarka - Летището се намира на 3 км от туристически район.
Транспорт Тунис
Споделени таксита (luazh)- цената е разделена на 6 или 8 души. Той е удобен и евтин.
Коли под наем: За пътуване в Тунис е достатъчно да имате лиценз за международен шофьор и паспорт.
Със самолет: Вътрешни полети се извършват от TunInter м/у Тунис и Tabarka, Monastir, Джерба, Тозьор и Сфакс.
С влак: Тази услуга се предоставя от SNCFT (Националната железопътна компания на Тунис) и  свързва основните туристически градове. Железопътната мрежа има повече от 2000 километра трасета.
С автобус:  Това е най-евтината и практична форма на транспорт.
Климат  Тунис
Средиземноморски субтропичен климат на север и по крайбрежието и тропически в пустинята - на юг и във вътрешността.
Лятото е горещо. Средната месечна температура в курортите през юли и август е около 30 ° С. През зимата (декември до февруари), термометър често пада до 15-20 c.
Забавления
Голф
Голф игрища по райони
Carthage Golf Course /18 дупки - Тунис/
Tabarka Golf Course / 18 дупки - Табарка/
Golf Citrus Hammamet / 36 дупки - Хамамет/
Yasmine Hammamet Golf Course  / 18 дупки - Хамамет/
El Kantaoui Golf Course  / 36 дупки - Сус/
Flamingo Golf Course  / 18 дупки - Монастир/
Palm Links Golf Course  / 18 дупки - Монастир/
Djerba Golf Club Golf des Oasis Tozeur / 27 дупки - Джерба/
Golf des Oasis Tozeur  / 18 дупки - Тозер/
Забавления по крайбрежието
Центрове за морски спортове във всички курорти
Казина в Хамамет, Джерба и Сус
Боулинг на Джерба и на брега на Картаген
Медина Mediterranea и тематичения парк Carthage Land в курорта Ясмин Хамамет
Паркът Djerba Explore на остров Джерба
Картинг писта в Хергла /близо до Сус/
Ледена пързалка в Ясмин Хамамет
Таласотерапия
таласотерапия -  всички видове здравни процедури, свързани с морската вода и морската кал: топли и студени морски процедури с водорасли, воден масаж, гимнастика в басейн с топла морска вода, терапия под налягане, масаж на легло и турска баня.
Известни хотели в Хамамет - Royal Azur и Nahrawess Thalassa
Сус - Abou Nawas Boujaafar